Шеф Иван Манчев

Чужденец в собствената си кухня

Ирина Иванова 01 August 2013

Чужденец в собствената си кухня

ЕVA се възползва от близката си среща с шеф Манчев и го помоли за плато хапки за просеко (толкова обичаме тези радостни мехурчета!). Така де – от нас просекото, от него – хапките.


Нали се сещате кой е главният готвач в дома на главния готвач? Жена му, разбира се. Подобно на обущарите, за които се казва, че ходят със скъсани обувки, и професионалните готвачи не се скъсват да готвят в собствените си домашни кухни. Иван Манчев, собственик на ресторант „Кактус“ и главен готвач в предаването „Черешката на тортата“, чийто трети ВИП сезон бе показан по Нова телевизия, твърди, че дори не познава добре своята.  „Още се чувствам неловко – признава Манчев. – Не знам кое къде е.“

Сьомгата, широко застъпена в предишните сезони на кулинарното шоу, му дойде малко в повече на шеф Иван Манчев и специално за последния сезон реши да сложи край на своеволията на участниците, които доскоро сами си избираха какво да приготвят. Този път Манчев постави задачи – три продукта, които задължително трябва да присъстват в менюто и които са различни за различните участници. „Така решихме, защото в предишните сезони всеки втори приготвяше сьомга, а всеки трети използваше авокадо. Все едно със сьомга и авокадо сме закърмени. Нали сте чували за прословутата българска искърска сьомга?!“ – шегува се той. Оказало се, че когато нещата опрат до простичката българска билка мащерка или друг традиционен за нашата кухня продукт, хората сериозно се препъват.
От участниците в последния сезон шеф Манчев най-силно е впечатлен от водещата на „Съдебен спор“ по Нова телевизия Нана Гладуиш, която приготвила невероятна испанска кухня – лобстер, паеля, тортиля. А най-хитър се оказал Христо Сираков. „Възложих му да приготви нещо със скариди, защото е човек с изискан вкус, познава, обича и цени морската храна. Обаче той ги използва само за украса.“
Понеже сме информирани, че любимото ястие на Иван Манчев са сърмите, му отправяме предизвикателството да предложи рецепта за... сърми за просеко. Хич не се затруднява. Сърми, според думите му, може да се приготвят от всичко – например ориз, загънат в прошуто, е прекрасно допълнение към просекото. Но все пак пред тези „сърмички“ предпочита собствените си хапки, приготвени за EVA – с пушена пъстърва и лимон, с чери доматчета и крема сирене, с прошуто. „Можете да добавите пъпеш към прошутото, или пък да импровизирате с различни видове сирена, или с гъши дроб, с терин“ – съветва ни Иван.
Летният лайфстайл на неговото семейство е семпъл – розови домати, чушки, много магданоз, лук и сирене. „Когато разполагаш с качествени продукти и малко познания и вкус, можеш да превърнеш всяка храна в гурме преживяване. Вземи градински зеленчуци и направи миш-маш, поднеси го в малко количество, в красива чиния, украси го със зелена подправка. Да, това също е гурме.“ Шеф Манчев не залита по претенциозна здравословна кухня, още по-малко по аюрведа. И до днес си спомня „кухнята на мама“, в която често приготвяли шкембе. На двете си деца обаче той не готви шкембе, а палачинки – солени, с пилешко и сирена.

Съветите на Иван Манчев
към участниците в „Черешката на тортата“:

Правете неща, които наистина обичате и познавате. Когато човек се напъва, за да се представи добре, започва да прави всевъзможни глупости. Не се престаравайте и не се правете на такива каквито не сте.

към зрителите на шоуто:
Яжте сезонни и местни продукти. Сьомгата е уникален продукт, но много вкусни и чудесни за лятото са пъстървата и филето от костур.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР