6 летни приказки и една в повече

Ще дойда да правим любов в пет. Ако закъснея, започвай без мен. Така казала американската актриса Талула Банкхед на неизвестен мъж. Ваканцията прилича на любовта, но няма как да започне без нас и никога не започва точно в 5.

Адриана Попова 25 June 2008

Началото й се разпростира във времето от планирането й до момента, в който затворим препълнения куфар и го сложим в багажника на колата. Или на лентата в аеропорта. А краят й... краят й още е далече. Нашата лятна приказка може да разказва за екзотично пътуване до Африка – ще разберете повода. Може да включва уроци по сърф на турски остров. Или да е свързана с това да открием най-сетне тялото, което заслужаваме – в апартамента вкъщи или в полите на планината. Важното е това да е лично нашата ваканция... която няма как да започне без нас. В 5 или във всеки друг час.

Приказка първа:

Най–сексапилните плажове’2008

Фин пясък, изумрудeна вода, романтична усамотеност или вибриращ купон... най-съблазнителните плажове, които ви представяме според класацията на Conde Nast Traveller, се познават най-вече по съвършената им алхимия, която ви запраща на ръба на екстаза и ви запълва с желанието времето да спре СЕГА, ВЕДНАГА и ЗАВИНАГИ!

Ипанема, Рио де Жанейро Близо до Копакабана, но чувствително по-скъп, Ипанема е едно от най-луксозните места за живеене в Рио и един от световните законодатели на плажната мода. Там се появи модата на мъжките бански тип прашки и плетените бикини. Пак там на плажа сексапилни следовници на култа към слънцето пият традиционния бразилски ром от захарна тръстика кашаса или кайпириня (коктейл от водка и кашаса с лайм, захар и лед). Има кръгове от играещи футбол, волейбол и футволей (комбинация от волейбол и футбол, популярна в Бразилия). Разхождат се атлетични сърфисти. Има и обособена гей част, над която се вее знаме в цветовете на дъгата. На запад от нея има друга, популярна като Posto Nove, където се събират младите и красиви местни контета. В заведенията на крайбрежната улица до двукилометровата пясъчна линия купонът е денонощен, ресторантите са от световна класа, а магазините настървяват за шопинг.

Монтеросо ал Маре, Италия Монтеросо е колоритно крайбрежно селце в старинен стил, върху хълмистите зелени склонове край Лигурско море в Италия. Заради вдъхновяващото съчетание на кристална морска вода и прелестни плажчета, стъпаловидни редици лозя и маслинови горички, това място е обявено за национален парк на ЮНЕСКО. Морето тук се смята за най-чистото на Апенините. В някое от местните ресторантчета можете да се насладите на най-хубавото италианско вино, а от брега на Монтеросо да съзерцавате и останалите четири селца от това прелестно кътче, наречено Петте земи. Много е красиво, особено вечер, когато светлините им заблещукат като разпилени из залива диаманти.

Плая де Боса, Ибиса Световноизвестна със своя разбиващ нощен живот в неизброимите барове и нощни заведения, гуляите и пировете, които старират със следобедно лудо клубно парти и завършват с диско изгреви. Затова пък до обяд всичко е на режим релакс. Плая де Боса е един от най-големите и дълги плажове в Ибиса, Испания. Пристрастените към плажуването го обожават заради многобройните водни спортове, клъбърите и младежите - заради известните му по цял свят нощни клубове, сред които най-големият Privilege, прочутият със своите водни партита Es Paradis и популярният с партитата с пяна Amnesia, както и заради факта, че е любимата дестинация на най-добрите световни диджеи. Една от много обичаните забележителности на острова е барът Cafe Del Mar, в който туристите традиционно сe наслаждават на залеза.

Натадола Бийч, Фиджи Натадола Бийч е един от над 300-те сателитни острова на Фиджи. Тези, които са били там уверяват, че това е раят или по-скоро, че “ТОВА Е РАЯТ!!!” Почивката сред рифовете е гаранция, че ще изваете перфектно тяло с плуване, гмуркане и сърф. И ще се насладите на приказна природа и разбиващи залези.

Фанг Нга Бей, Пукет Пукет е най-богатата провинция в кралство Тайланд и предлага едни от най-впечатляващите природни изгледи. Гигантски варовикови образувания пробождат драматично нефритените води. Фанг Нга Бей е прекрасно място за разходка с яхта, която да спира тук-там, за да се насладите на тихите брегове. А за феновете на Роджър Мур като Джеймс Бонд трябва да отбележим, че Фанг Нга Бей е декор на подвизите му през 1974 г., когато се снима в “Мъжът със златния пистолет”.

Санур Бийч, Бали Санур Бийч е известен със своята гъста растителност, бели и черни пясъци и балийски сватбени церемонии. Санур е и прекрасно място за наблюдаване на спиращи дъха залези, докато се разхождате по бреговете, обсипани с бели пясъци и спокойната топла вода на Индонезийския океан. При пълнолуние много хора се събират на плажа, за да медитират, да плуват или да се наслаждават на красотата на притъмнелия бряг.

Саут Бийч, Флорида Саут Бийч е една от най-популярните части на Маями Бийч, а Маями е земя на вечно слънце, красиви брегове и впечатляващи нощни клубове, които събират холивудските знаменитости. На плажа можете да срещнете всякакви звезди. Може да не е толкова екзотичен като Рио, нито пък толкова показен като Лазурния бряг, но от пулсиращата клубна сцена до изкусителната брегова ивица, Саут Бийч се е доказал като курорт на сексапилните плажуващи.

Червеният плаж, Санторини Най-известният и най-красивият от плажовете на Санторини. За да стигнете до него, ще ви е необходима яхта или кола и след това трябва да повървите пеша. Моментът, в който се изправите пред залива обаче, всичките ви сетива ще се отворят. Гледката е величествена - стръмни урви от червена лава се спускат към пясъчния бряг и светлосиньото море. Пясъкът на малката плажна ивица е червеникаво-черен, нагрява се от слънцето като за световно и е абсурд да седнете директно върху него, което не пречи Червеният плаж да е пълен с плажуващи. Много хора идват на носа, просто за да наблюдават брега. Гмуркането си заслужава заради интересните камъни.

Ева: Ще ми намажеш ли гърба с маслото? А ще ми донесеш ли мартини под чъдъра? Моля те, скъпи!

Приказка втора: Сърф до дупка на Гьокчеада

Първото нещо, което правиш сутрин в Гьокчеада, е да погледнеш към окачената да съхне хавлия. Ако се полюшва от вятъра, денят се очер-тава хубав за сърф – както са повечето дни на най-големия турски остров. От няколко години той се прочу като най-сърфистката дестинация в Източна Европа заради почти постоянния и силен вятър, парадоксално съчетан с равна морска повърхност, и заради дългото си лято – от май до октомври. Най-доброто каране е в залива Айдънджик в южната част на острова. Училищата за сърф и кайтсърф там се държат от българи, така че дори да отидете с малкия си син или дъщеря, няма да имат езикова бариера с инструкторите. Повечето местни плажове са пясъчни, но има и покрити с малки разноцветни камъчета. Те са толкова красиви, че туристите ги събират за сувенири, но всъщност изнасянето им от острова е забранено.
По северното крайбрежие е раят на гмуркачите. Брегът между Калекьой и Кузулиман е обявен за национален подводен парк. Под водата ще ви екскортират ята пъстроцветни риби, медузи няма, така че удоволствието е пълно.

То продължава и ако седнете в някое от местните ресторантчета, където ще ви поднесат незабравимо приготвена ципура, зеленчуци, баници, пълнени чушки и изобщо всякакви домашно сготвени ястия, от които да си оближете пръстите. На острова се правят и вина – за тях трябва да отидете в някое от гръцките села като Тепекьой, Бадемли или Зейтинликьой, там с радост ще ви организират дегустация. Островните хора – гърци и турци, се разбират добре помежду си, и са много гостоприемни. Във всяко от селцата ще намерите семейни хотелчета, повечето настанени в очарователни стари къщи, но с всички удобства. Ако искате да спите в сърфисткия залив – трябва да имате палатка (имайте предвид обаче, че сянката на острова е лукс и рискувате под брезента да се чувствате като риба в тиган) или пък може да се настаните в пансион, който е до самия плаж. Държите ли на лукса – няма проблем. Условията в Гьокчеада ризорт Хотел например ще задоволят и най-претенциозните гости.
Впрочем островът предлага и незабравимо спа преживяване. Соленото езеро Туз близо да Айдънджик пресъхва през лятото, а калта му е идеална маска за кожата.
Мястото за купон е Калекьой – там е пълно с барове, дискотеки, ресторанти и магазини. Селото е разположено на хълм, на върха на който има крепост – от нея се разкрива една от най-красивите гледки към Егейско море.

На Гьокчеада има и летище, но масовият вариант е до него да се пътува с кола – около 600 км от София, и после от Чанаккале или Кабатепе на протока Дарданелите да се вземе ферибот до острова.

Ева: Кой казва, е да си вятърничава е лошо?

Приказка трета:  Ликитос луксозната тайна на Халкидики

Малки бели селца с нацъфтели бугенвилии и мушката, които се редуват с тънещи в олимпийско спокойствие борови и маслинови горички, поръбили дълбоките деколтета на сини заливи. Това е визитката на Халкидики – полуострова, който е само на 300-400 км от София и след „падането“ на границата с Гърция става все по-близо до сърцата на стотици българи. И има защо. Почивката тук се превръща в сладостно пътуване назад във времето, гарнирано с всички съвременни удобства. Няма нерви и времето винаги стига, за да се отпуснете и да заредите емоционалната си памет с красиви спомени за едно дълго, дълго лято.

Луксозните къщи Ликитос са само на 50 метра от красив пясъчен плаж в Псакудя - един от заливите на Ситония, втория „пръст“ на трипръстия полуостров Халкидики. Изградени са от камък в средиземноморски стил, с няколко кокетни стъпъла, които слизат към общия двор с басейн и уютни сенки в горещите дни. Всяка разполага с две спални, напълно оборудвана кухня, голям хол с камина, баня с хидромасажна душ кабина и прекрасен балкон с шезлонги, на който приказките привечер в приятелска компания са най-сладки. Наемането на къщичка, в която могат да се настанят 2-4 души, през юни и септември излиза 130 евро на вечер, през юли и август – 160 евро, през октомври – 90 евро.

Атракциите на близкия плаж са за всяка възраст. Какво ще кажете да се гмурнете с инструктор в лазура на морето, и да плувате редом с пъстроцветни риби и морски звезди? Хубавото е, че може да го направите с децата си. Но и най-тривиалното плуване там е удоволствие – дъното е равно, морето – плитко. Не е за изпускане възможността да наемете яхта – моторна или ветроходна, за круиз до някой остров. Най-близкият е Скиатос, примамващ със зеленина и закътани таверни. Щом сме заговорили за пътуване – Атон е на хвърлей разстояние... ако сте мъж. За жените Света гора е недостъпна, но те могат да я разгледат от палубата на атракционните кораби, които обикалят бреговете й и близкото островче Амулиани. Разбира се – Солун също е наблизо (45 мин. с кола) с най-добрите условия за шопинг на Балканите: ИКЕА, Zara, огромни аутлети... От офиса на Ликитос могат да ви организират всякакви маршрути, при това ще ви обслужат на български. Съвсем неорганизирано обаче може да се разхождате по потъналите в борова зеленина пътеки край комплекса, както и да отскочите до някое от ресторантчетата, кафенетата, дискотеките и магазинчетата, нанизани в огърлицата на Псакудя.

Другото може би вече го знаете – в Гърция се пие фрапе, узо и рецина, яде се октопод на скара и мусака, бъдещето изглежда синьо като морето, а настроението е божествено. Това, което не знаете е, че част от тази красота може да бъде ваша, ако решите да си купите къща Ликитос. Във ваше отсъствие тя ще бъде пазена със старание, а за всяко ваше идване – подготвяна с любов.
За резервации за почивка в Ликитос: тел. 00306933369944, email: [email protected].

Евa: Как ще отива гръцкото синьо на новата ми лимонено жълта рокля!

Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го ви

Приказка четвърта: В леглото на Джагър

Да, за Мик Джагър говорим! Да спите в неговото легло е възможно... И скъпо, разбира се. Вместо да оставят великолепните си къщи в рая празни, когато не ги ползват, някои звезди предпочитат да ги дават под наем. Срещу петцифрени суми простосмъртните могат да сбъднат мечтите си да поживеят във вилата на своя любима знаменитост, да си вземат вана в неговата или нейната баня, да се събуждат сред звездните й вещи и да подишат неговия или нейния въздух.
Casa Casuarina на Версаче в Маями Бийч Строена е през 1930 г. по модел на дома на сина на Христофор Колумб от 1510-а, а Джани Версаче я купува, реновира, преустроява и разширява през 1992-ра. Площта от 2000 кв.м. разпределя между огромна трапезария, няколко ателиета, 12 спални и 13 бани, градина, спа, басейн и ресторант. За съжаление това е къщата, пред която наемен убиец застрелва дизайнера през 1997 г. Три години по-късно неин собственик за около 19 милиона долара става медийният магнат Питър Лофин. От време на време той живее там, но я дава и под наем. Всеки апартамент е обзаведен в различен стил и наречен с различно име: Italiana, Persian, Egyptian, Wedgewood, Baroque, La Mer, Parrot, Pompeii, Safari. Всички са екипирани с Интернет, радио сателит, плазмени телевизори. Цените са от 1200 до 1400 долара на нощ.

Вилата на Мик Джагър на остров Мустик Според бизнесмен, наемал вилата му в Мустик, тя изглежда все едно певецът току-що е излязъл. Мик я дава под наем заедно с всичките си вещи – семейни снимки, спомени от кариерата, даже коледното дърво в килера. Затова и клиентите трябва да кандидатстват за правото да наемат неговата собственост с лични данни, детайлното описание на парти, ако смятат да правят такова, бройката хора, които смятат да поканят, имената им и с какво се занимават. Фронтменът на Стоунс лично разглежда всяка кандидатура и изпраща обратно факс до фирмата, чрез която е обявил собствеността си под наем, с отговор „да“ или „не“, без обяснение.

Самата къща на Мик се намира в Мустик - частен остров в южните Кариби, голям 6,5 кв. км, заобиколен от плажове с чисти бели пясъци. Дотам се достига с 45-минутен полет от Барбадос. Вилата е в японски стил, с изкуствено езерце и серия павилиони, свързани с издигнати пътеки. Наемът варира между 13 000 и 16 000 долара на седмица. Тази сума включва ползването на личния джип на звездата и личната му прислуга от шест човека. По заявка персоналът може да приготви луксозен пикник и да го сервира на съседния Макарони Бийч в комплект с кристални съдове и рязани цветя, шампанско и омари.

Имението на Джейн Сиймор в Сейнт Кетринс Корт Къщата на Джейн Сиймор в Сейнт Кетринс Корт, в близост до Бат, е строена през 950 г. и някога е била дом на любовница на Хенри VIII. Има 11 спални, заобиколена е от 14 акра с градини, тенис корт, оранжерия, игрища за крокет, викториански басейн. Дава се под наем за 23 000 долара на седмица. Самата актриса и семейството й отсядат в тази къща два пъти годишно и техните фотографии, картини и други лични вещи са навсякъде.
 
Домът на Франк Синатра и Кол Портър в Ню Йорк На Парк Авеню 301, в Уолдорф Тауър срещу 120 000 долара на месец можете да наемете апартамент 22А. В него са живели Франк Синатра и Кол Портър. Апартаментът е с 10 стаи и шест спални, кухня, обзаведена за гурме изпълнения, шест бани, библиотека, декоративна камина, антики с музейна стойност и произведения на изкуството.

Ева: Чакаш ли ни, Мик?

Приказка пета:  Вталяваща почивка в Банско

Елизабет Арден първа въвела модата на „фермите“ за красота. През 30-те години тя превърнала ранчото си в място за релакс и възстановяване, където на гостите изготвяли специална оздравителна, разбирай – разхубавителна, програма. 80 години по-късно в Апартхотел „Лъки“ - Банско стартира специална програма за стопяване на излишното тегло, което си е чиста проба разхубавяване: Лъки Фит. Програмата е подписана от професор – Божидар Попов, шеф на Дружеството по хранене и диететика. Лъки фит ви изкушава да се разделите с 6 и отгоре процента от телесното си тегло за 14 дни (има и 7-дневна програма). При това без гладуване, с помощта на строго индивидуално изготвена диета с нисък прием на калории – 1000 или 1200 дневно, разпределени в 4 хранения.
 
Съчетавате ваканция под върховете на Пирин със съобразена с възможностите ви физическа активност: китайска и водна гимнастика, фитнес, народни и спортни танци, планински преходи. Предлага се и езда. За доразхубавяване на разположение са басейн с джакузи, сауна и парна баня, хамам, както и масажисти. В ресторанта може да избирате спа меню с продукти от екологично чисти райони. Апартхотел „Лъки“ - Банско има специален бонус за родителите: детски кът с детегледачка, без допълнително заплащане. www.luckyfit.bg
 
Приказка шеста: Епизод 4 - нова надежда да се  вкараме във форма

След като в „междузвездните войни“ за тяло, от което да не се притесняваме на плажа, сме минали през Епизод 1: Видима заплаха, Епизод 2: Килограмите атакуват и Епизод 3: Отмъщението на ситите, стигаме до Епизод 4: Нова надежда да се оправим. Тя е за всички, които обикновено се оправдават с неща като: „нямам време да ходя до фитнеса“, „с гладиатора е скучно“ и „само тази сутрин да си поспя и от утре тичам в парка“. Надеждата идва от новата платформа за тренировки Wii Fit на Nintendo, която е за напълно домашна употреба.

Ако нямате опит с игрови конзоли, тренировката може да ви се стори сложна през... първите 5 минути. Хващате с ръка джойстика, с който избирате менюто от екрана и стъпвате боси или по чорапки върху постелката Wii Balance Board. Постелката „усеща“ промените в баланса ви във всички посоки и е нещо като модифициран вариант на летящото килимче – вместо да изпълнява желания обаче, контролира как правите упражненията, показвани от вашия виртуален инструктор – мъж или жена по избор. Може да избирате между повече от 40 вида упражнения – от йога и сутрешно кросче до футболна тренировка или ски слалом, взависимост от ефекта, който искате да постигнете: да горите калории, да правите мускулен релеф или просто да се заредите с настроение. Платформата Wii Fit вече е тествана от звезди от ранга на Мадона и Гери Халиуел, които включиха йога програмата й в собствените си тренировки. Както казва личният треньор на звездите Мат Робъртс: “Едно от нещата които ми харесват във Wii Fit е това, че предлага много различни подходи към фитнеса.

Тя ви кара да станете от дивана и да правите нещо във време, което иначе бихте пропилели. И най-хубавото е, че дори да сте на 5 или 85 години, може да си изберете подходящата тренировка.“ Wii Fit е идеална семейна „игра“, тя пази данните на 8 души, така че вкъщи можете да си организирате мини олимпиада. Все пак не може да включите във фамилното състезание кучето – него просто трябва да го изведете за тренировка навън.
В магазина на „Плесио Компютърс“ на ул. “Ангел Кънчев” 5, София.

Ева: значи можело да бъде и забавно
 
Приказка седма:  Дивото зове! Най-интересните сафари дестинации

На суахили и на арабски означава „пътуване“, но като преживяване сафарито е много повече. То е авантюра, екзотика, висок адреналин, разтърсващи гледки, живот в друга реалност. То е да ставаш много рано сутрин, да пътуваш по цял ден и да се гмурнеш в магията на дивата природа, да преминаваш безкрайни златисти савани, да виждаш на живо ръмжащи лъвове и страховито препускащи стада гну и да се чувстваш като герой на Хемингуей.

Най-добрият сезон за сафари в Африка е сухият сезон, в който е и по-хладно, и по-лесно могат да се наблюдават дивите животни, които се събират около реките и езерата заради недостига на вода и, благодарение на по-рядката растителност, могат да бъдат наблюдавани отдалеч.

Кения Най-известният национален парк е Масаи Мара, идеален за разглеждане от юли до септември - в сухия сезон. Хълмовете му и минаващата през него река Мара приютяват повече от 2 милиона хищници, половин милион зебри и четвърт милион газели. Можете да видите антилопи, хипопотами, жирафи, носорози, слонове, както и излегнали се под акациевите сенки лъвове, лежащи в короните на дърветата леопарди, дебнещи в реките крокодили.

Южна Африка Резерватите й са по-добре уредени от тези на останалите африкански страни - имат банкомати, интернет достъп, както и болници и различни възможности за отсядане и забавления. Много от хотелите на курортите в страната са включени в списъка на „Най-добрите хотели“ в списание Travel+Leisure. Сред най-посещаваните за сафари е Националният парк Крюгер (юли-октомври).

Танзания Страната с най-висока концентрация на диви животни в света. Стада от слонове и антилопи, биволи и зебри, лъвове, гепарди, газели и носорози се разхождат небрежно само на метри от вас. Подходящи за посещение от юни до ноември са южните паркове.
Зимбабве В парка Хуанге (юли-октомври) има около 30 000 слона, жирафи, зебри, антилопи и биволи, прелитат над 400 вида птици. Заслужава си да посетите водопада Виктория. Ще останете омагьосани от гледката на широката 1700 м река Замбези, която пропада пред очите ви в 108-метрова пропаст с могъщ тътен, а наоколо искрят цветни дъги. До водопада се вие опашка от туристи, чакащи да бъдат намокрени до кости от пръските на Замбези срещу 50 долара. По-заможните кръжат над природното чудо с хеликоптер. Заслужава си и круизът по реката с увеселително корабче.

Намибия се радва на почти 365 дни слънце, което я прави идеална дестинация за сандбординг (пързаляне с борд върху пясъчни дюни), катерене, планинско колоездене и сафарита с коне. Предимство е, че пътната мрежа е добре развита. Сред най-предпочитаните места за сафари е паркът Етоша (юни до октомври). Заслужава си да се разходите и в пустинята Намиб, която има най-високите пясъчни дюни в света (до 300 м).

Ботсвана е една от най-скъпите дестинации за сафари в Африка, защото парковете й са достъпни само с чартърни полети с малки самолети. Посетете Чобе (от април до ноември) - резерватът с най-висока концентрация на слонове в света. Реката Чобе е рай за рибарите. В нея плуват над 90 вида риби, сред които са гигантските тигрови. Не трябва да пропускате и едно от най-красивите места в Африка - делтата на река Окаванго. Опитайте пътуването в мокоро (традиционно кану) – много приятно изживяване заради буйната зеленина, с която са обрасли бреговете и заради разнообразния животински и птичи свят.

Какво да вземете за из път:
Вазелин за устни, хидратантен крем и слънцезащитно мляко
Пуловер и леко сако за студените вечери, шлифер или пончо - за непредвидени порои. Покривайте се възможно най-много, за да се предпазите от ухапвания от насекоми.
Бинокъл и камера. Най-вълнуващите гледки се случват надалеч.
200 долара в кеш за бакшиши. По-голямата част да са в банкноти от по долар - за носачите, келнерите и прислужващите, както и за гидовете на края на пътуванията.
Дрехи в земни тонове. Черното привлича жегата, светлите цветове плашат животните, а камуфлажните притесняват местните хора, които ще ви помислят за военни.
Непромокаеми обувки с грайфери и сандали или чехли, с които да ходите в къмпинга.
Мерки, които трябва да вземете предварително, са ваксините против малария.

Ева: Не стреляйте по слона, приятел ни е!

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР