Как се подготвят звездите за Оскарите

Кога и как звездите избират роклите си, на какви диети са в седмиците преди наградите, на какви козметични процедури се подлагат

Деяна Ангелова 01 March 2014

Дженифър Лоурънс на церемонията миналата година

Подготовката за най-големия парад на суетата – Оскарите, започва месеци по-рано. Рокли, бижута, диети, тренировки, пластични и козметични процедури, прически, грим, ботокс... списъкът е дълъг. Ето как изглежда натовареният график на една топ звезда в месеците преди наградите

Два месеца преди церемонията
Изборът на рокля

Най-напред звездите си избират стилисти. Стилистите се свързват с дизайнерите. „Задължително питам дали работят и с други звезди, без да разкриват имената им, какъв стил и цвят ще са техните рокли – за да се избегне гафът с еднакви тоалети“ – споделя стилистката на Гуинет Полтроу Елизабет Салцман. След това се искат скици (на тоалети, направени специално за събитието). И тук битката е голяма, но този път дизайнерите се борят за звезди. Всеобща тайна е, че им плащат, за да се появят на червения килим с тяхна рокля, особено ако не става въпрос за топ бранд. И „подкупът“ започва от 200 000 долара, разкрива журналист на „Ню Йорк Поуст“. Но не мислете, че актрисите са в най-изгодната ситуация, защото те пък понасят всички негативи, ако изборът на тоалет се окаже провал. Попаднеш ли в класацията на най-зле облечените, дори статуетка „Оскар“ не може да те спаси. И въпреки месеците на подготовка няма никаква гаранция, че въпросната звезда ще се появи на червения килим именно с този тоалет. Ан Хатауей трябваше публично да се извини на Valentino за това, че не е облякла тяхната рокля. Предната вечер Аманда Сейфрид й показала снимка на своята и се оказало, че са много сходни. „Беше трудно решение, което взех в последната минута. Съжалявам за разочарованието, което съм причинила“ – заяви Хатауей. Имаше защо да се извинява, от Valentino вече бяха разпространили съобщение, че тя ще е с техен тоалет, а се появи с Prada. И Джулиан Мур през 1998 г. е трябвало да бъде в рокля на Tom Ford, но „тъкмо бях родила сина си и така и не събрах смелост да покажа толкова много плът“ – казва тя. Vera Wang пък няколко месеца работи върху роклята на Шарън Стоун за наградите през 1996 г., но в деня на събитието актрисата решава да облече Gap.

Месец преди церемонията
Влизане във форма

Месец упражнения под надзора на личен треньор са достатъчни. Тарифата на инструктора е от 100 до 500 долара на час. Набляга се на онези части от тялото, които са на показ – гръб, крака, задни части, ръце. Две-три седмици преди церемонията започва жесток режим на хранене, който потиска апетита – диетични фибри. Пет дни преди събитието започва битката с подутия стомах – за да нямат коремче, пият чай от копър. А три дни преди събитието са на диета само от сокове.

Две седмици преди церемонията
На борба с акнето

Обикновено пъпките и херпесите излизат точно тогава, когато не трябва. Заради това две седмици преди събитието звездите се опитват да избягват стрес, алкохол или кафе, пшеничени продукти и бели храни – мляко, захар, бял хляб, паста и ориз.

Три седмици преди церемонията
Изглаждане на бръчките, оправяне на зъбите

Това е времето за филърите. Звездите си записват час за тази процедура две или три седмици преди церемонията, защото винаги има риск от зачервяване, подуване или синини. За перфектната усмивка най-бързата и актуална в момента процедура е избелването на зъбите. Нужни са само три 8-минутни цикъла. Средната цена е около 300 долара.

Хелън Хънт

Десет дни преди церемонията
Избор на бижута

Подобно на тоалетите, и тук всички искат топ звездите да се разходят с техните огърлици, гривни, обици... Не им ги подаряват, естествено. Дават им ги назаем за вечерта. Говорим за скъпоценности на стойност стотици хиляди и дори милиони долари. През 2013 година Хелън Хънт изненада всички с рокля на H&M, която обаче бе комбинирала с бижута на стойност 700 000 долара. А на наградите „Златен глобус“ през 2014 Дженифър Лорънс беше с бижута на Neil Lane, чиято цена е 2,5 милиона долара, а Рийз Уидърспун носеше скъпоценности на Harry Winston за 3,7 милиона долара.
Обикновено се наема охранител за вземането и връщането на бижутата. Но ако са много скъпи, го акредитират и за самата церемония, така че да не откъсва поглед от звездата заради безопасността на диамантите.

Седмица преди церемонията
Ботокс, подстригване, боядисване на косата

Време е и за ботокса. Освен за опъване на бръчките, звездите го използват и срещу потенето. Процедурата струва 1000 долара, бият се между осем и десет инжекции в областта на подмишниците. И край на потните петна. Друга интересна процедура е инжектирането на ботокс в ходилата, който създава нещо като безчувствени възглавнички, за да не се наложи да носят неудобните си обувки в ръка, както стори Ема Томпсън на наградите „Златен глобус“.

Пет дни преди церемонията
Козметични процедури

Време за почистващи маски на лицето и краката, за масажи и избелване на ноктите. В този период всички часове в клиниката на кожния специалист от Бевърли Хилс Соня Дакар са запазени. Процедурите й са от 2000 долара нагоре. Сред любимите на звездите е почистване на лицето с диамантени частици (Мадона е фен), маска от зелен чай (любима на Гуинет Полтроу), терапия с ултравиолетови лъчи срещу акне. Джесика Частейн пък е в някой от салоните на Olehenriksen за процедурата хидра-дермабразио, която включва задълбочен анализ на кожата, ексфолиране, почистване на порите, дълбокопроникващи антиоксидантни серуми. Деми Мур е фен на терапиите с кал, а Рейчъл Уайз задължително има час в Joanna Vargas Spa, където използват електрически ток, за да премахнат подпухването.

Два дни преди церемонията
За перфектен гръб

Не само кожата на лицето е на показ. Роклята разкрива и други части от тялото. Затова гърбът, краката, ръцете също трябва да са перфектни. Сега е времето за масаж и спа процедури, които да освежат кожата на цялото тяло. Най-използвани са процедурите с морска сол за ексфолиране.

Ден преди церемонията
Маникюр и педикюр

Някои го оставят за последния ден, но в повечето случаи маникюрът и педикюрът се правят ден преди събитието.


В деня на церемонията
Грим и прическа

Затишие преди буря. Това е времето, в което звездите не би трябвало да правят нищо друго, освен да си почиват преди суматохата на червения килим, докато фризьорите, гримьорите и стилистите им се суетят около тях. Прическата отнема около два часа и половина, гримът около час.  Тарифата и на фризьорите, и на гримьорите за този важен ден е около 4000 долара.


В 15,30 звездите са в лимузините на път за церемонията. Но колкото по-известна е звездата, толкова по-късно пристига, естествено.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР