Белчин баня

Mалкото бижу наблизо

Адриана Попова 28 February 2014

Отделни добре ориентирани индивиди и цели весели софийски компании отдавна са открили Белчинските бани, наричани за кратко Белчин баня, като дестинация за разпускане в свободното време. Но сега към предимството на древните извори с топла минерална вода – около 40 градуса – са добавени и модерни спа процедури.

Дизайнерката Вероника Вапирова и приятелите й са сред хората, които често пропътуват малко над 50-те километра от София, за да се насладят на римската и парната баня, сауната и покрития минерален басейн в луксозния комплекс „Белчин Гардън“, отличен за спа хотел на 2012 г.

Най-често отсядат в някоя от къщите за гости в селото, разположени в подножието на хълма Свети Спас и туристическата атракция Цари Мали град. Използват спа центъра на „Белчин Гардън“ и с особена наслада – римската баня, подобния на джакузи басейн с въздушни дюзи и гейзер. Побира и по-големи компании, а какви мъдри разговори поражда и какъв апетит отваря – и римски сенатор би им завидял! Белчинската вода е добра за опорно-двигателната система и успокоява кожните раздразнения. Според Вероника профилактира и гинекологични заболявания. Тя е пристрастена към всякакви водни процедури и може да бъде гид из спа центровете в България. „Сигурно идва по руска линия“ – смята Вероника, закърмена от малка с любов към топлите бани и водата от баща си джаз музиканта с руско потекло Анатолий Вапиров.

Белчин баня предлага пак отскоро и още една атракция – прясно възстановената крепост Цари Мали град, съществувала между IV и VI век. Миналата година тя беше избрана за Чудо №1 на България от сайта www.bgchudesa.com, като изпревари Златото на гетите и мощите на св. Йоан Кръстител за покруса на застъпника им проф. Божидар Димитров. До крепостта, която буквално увенчава хълма Св. Спас, се стига по два начина. С кабинка, която пълзи по релса по хълма и побира между 8 и 12 души в зависимост от телосложението им (не работи в понеделник и вторник). И пеша – по хубава обходна пътека сред гората, с пейки и беседки. Самата крепост е триумф на въображението на съвременните строители, които са обзавели стражевата кула с PVC дограма и асансьор, но в интерес на истината е много забавно място. Весели хора се катерят по стените, разглеждат експозициите, някои от които са интерактивни. Панорамата към околните планини – Рила, Верила, Витоша и Плана – е за милиони (снимки). Край крепостта е направен атракционен парк, нещо подобно на Коколандия, със съоръжения за катерене на деца и родители. Има страхотен въжен мост, който се люлее презабавно и според Вероника „няма друг такъв на Балканите“. (Впрочем Балканите отдавна трябва да са се примирили с нашето пълно надмощие в най-големите неща.) В подножието на крепостта, в самия край на селото, се намира още една прелест – красивата средновековна църква „Св. Петка“. Комплексът е снабден с всички изисквания на съвременния туризъм – ресторант и продавачница на сувенири с така необходимите магнитчета, чаши и картички.
С други думи, Белчин с неговото чудо №1 е абсолютно препоръчителен за чудесен уикенд или за еднодневно пътуване. Въздухът е здравословно планински, старата белчинска кръчма е обвеяна с легенди за мощни напивания, а новият ресторант на „Белчин Гардън“ задоволява по-изисканите кулинарни и питейни претенции.

Маршрутът ви дотам или обратно може да включи и отбиване в ресторант и бар „Мечката“ по пътя край яз. „Искър“ на 4 км след Щъркелово гнездо. Той е седалището на компанията на Вероника, реновиран и приятно обзаведен в чилаут стил. Хапва се добре, като не бива да се пропуснат мекиците „Мечката“, поръсени с пудра захар. Очаквайте нещо голямо, току-що опечено и вкусно. Ще се почувствате като внучето на баба, стига да не сте прекалили с малиновото вино преди това. Все пак послушните внучета не пият толкова много...

P. S. За ски сезона в „Белчин Гардън“ предлагат пакети за каране в близкия Боровец с включени ски пасове и шатъл до пистите и обратно, плюс ползване на спа центъра им.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР