Някой ми пипна косата

13 March 2014

На студентски купон на тавана на една приятелка някой ми пипна косата и каза: „Много е хубава, може ли да си отрежа малко?“ Беше Юли Табаков. И неговата беше хубава. Разказа ми, че колекционирал коси, даже имал килим, изплетен от коси. И щеше да звучи доста зловещо, ако не го казваше той, с цветните му дрехи, чистия му поглед и вида му на кацнал на Земята в двадесет и първи век по погрешка, вместо да се ориентира направо към седемнадесети, осемнадесети. 

И Юли е такъв - видиш ли го, веднага го познаваш, че е цветна душа и рядка птица, че е различен. В момента работи в Париж, Лондон и Москва. Бил е сценограф в шведски театри в Стокхолм, Упсала, Гьотеборг и Люлео. У нас си партнира с Деси Шпатова и Галин Стоев. През 2011 г. получи наградата „Златен век“ за принос в българската култура, миналата година взе Аскеер за сценографията и костюмографията на спектакъла „Идиот“ на Деси Шпатова. Завършил е Приложното училище, Художествената академия, Висшето училище за изящни изкуства в Париж и е учил година в Central Saint Martins College of Art and Design в Лондон. Такава една биография!

И ви разказвам всичко това, защото на 18 март, във вторник от 14 ч. в галерията на Националното училище по приложни изкуства ще бъде открита изложба с над 30 от неговите костюми за спектакли в Народния театър, Театър 199, Столичния куклен театър и два от шведските театри, в които е работил. Изложбата ще включва и илюстрациите му към излязлата наскоро от печат книга „Детска стая“. В 14.30 ч. ще бъде прожектиран дебютния му документален филм „Цветанка“ - прекрасен! С осем награди и две номинации от световни филмови фестивали.

Експозицията ще може да бъде разгледана до 28 март, след това ще замине за Прага, където ще бъде подредена в Българския културен център за Нощта на музеите.

ВИЖ КОМЕНТАРИ
ТВОЯТ КОМЕНТАР