Берлускони - защо е в главата им? 10 предположения

Берлускони осъден да помага в старчески дом – каква ирония! Книгата на Бепе Севернини „Стратегията Б.“ може да ни помогне да разберем защо бившият италиански премиер продължава да плува като непотопяем кораб в главите на италианците.

Адриана Попова 16 April 2014

Мъжът, за когото младостта е религия (заедно с властта), чиято коса магически се сгъсти, а бръчките му се изгладиха, ще трябва да помага поне веднъж седмично в старчески дом в продължение на година! Тази доста иронична присъда заради данъчни измами на 77-годишния Берлускони вчера беше оповестена от съда в Милано. Заради обвиненията бившият италиански премиер вече загуби мястото си в Сената и правото да се кандидатира на избори. Но пък избегна опасността да бъде поставен за година под домашен арест. Но защо ли ни се струва, че вестта за края на Силвио е силно преувеличена? Това не е първото съдебно дело срещу него, а дори осъден, той ще може да продължи да се занимава с партията си Форца Италия.
Да разберем защо вече толкова години Берлускони е влязъл не само в главите, а и под кожата на италианците, може да ни помогне книгата „Стратегията Б.” (ИК „Колибри“) на  Бепе Севернини. Помним го с написаната с много хумор „В главата на италианците”.

Гаф след гаф: Берлускони казва на германски евродепутат, че ще го предложи за роля на есесовец във филм за концлагерите. Снима се до Тони Блеър с шарена кърпа на главата. През 2008 г. стряска с „ку-ку” канцлерката Ангела Меркел. Показва с пръсти рога на официална снимка. Описва Обама като млад, красив и със загар. Италианците се усмихват: и на тях нищо човешко не им е чуждо.

Мъжкар със стил: Берлускони кани 3 млади жени в „Палацо Грациоли”, за да ги сваля с... видеозапис – извадка от новините, в който той се разхожда наперен като паун с Джордж Буш. После им показва и снимки на своите вили. Чак след това кани избраницата си да го чака в „кревата на Путин”.

Технически неграмотен: В реч във вила „Мадама” (!) казва на смаяните си слушатели, че ползва „Гогол”. Всъщност има предвид „Гугъл”. По този повод Севернини пише: „В Италия също като него една част от електората не сърфира. Но гласува.”

Добър бизнес психолог: Обяснява защо в Италия идват много чуждестранни инвеститори с красотата на италианските секретарки. Италианците са си мачисти, открити или по-малко открити.

Чувство за хумор: На призива на левицата да си ходи, Берлускони заявява, че е в затруднено положение, защото има 20 къщи и не знае в коя да си отиде. Понякога тежко подминава добрия вкус – веднъж например разказва виц за тежко болен от СПИН гей, на когото препоръчали пясъчни бани, за да се подготви за „после”.

Добре изглежда за възрастта си: С помощта на лифтинги, присаждане на коса и тежък грим. В Италия преценките са краткотрайни, но впечатленията от външността остават.

Антисистемен играч: На пресконференция заявява, че ако държавата му поиска 50% данъци, се чувства морално упълномощен да укрива, колкото може. Както се казва, италианците са изобретили смекчаващите вината обстоятелства.

Самохвалко: „Смятам, че съм по-добър от който и да е друг от министър-председателите в 60-годишната история на републиката.”

Отъждествява се със събеседниците си: Той е женкар с жените, млад сред младите, мъдър с възрастните, нощна птица сред нощните птици, запалянко сред запалянковците, неаполитанец сред неаполитанците. Севернини казва, че ако Б. отиде на баскетболен мач, може да си тръгне и по-висок. В една приспособенческа страна като Италия това се тълкува: ако опитваш да приличаш на мен, означава, че ме харесваш.

Женкар: Е, нарича поддръжничките си на средна възраст „менопауза група”, но и това прави с любов. В Италия завоеванията на нежния фронт са равностойни на медали за храброст.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР