Ани Салич

„Ценностите ми не започват от парите“, твърди водещата на новото предаване по Нова тв “Извън новините“

Адриана Попова 24 April 2014

Снимка: Тихомир Рачев

Три морета „се плискат“ в историята на Ани Салич – Черното заради българската й кръв, Бялото заради гръцката й баба и Адриатическото заради съпруга й Бранко. Балканският барут е в характера на телевизионерката, която никога и за нищо не сваля летвата. И никога не поставя парите като висша ценност. В интервюто си за EVA Ани потвърди, че са й предлагали десетгодишната й заплата като бонус, за да не напуска предишната си работа.

Пристигам по-рано за интервюто с Ани Салич в Нова телевизия и се налага да изчакам. Канят ме в зала със стъклени стени, през които се виждат съседните кабинети и шефовете на телевизията. Ще трябва да правя интервюто почти пред очите им. В това време устремно влиза Ани – жената с кадифе в гласа и мека визия, която има убийствени рейтинги в биографията си на тв водеща. И понеже сме в деня след празника Прошка, започвам с него.

От кого искате прошка, Ани?

От най-близките, те най-много страдат от моите настроения, от отсъствието ми. От майка ми. Тя попълва празнотите у дома, когато ни няма, готви, грижи се за децата. И това й се отразява на здравето. От мъжа ми* искам, от децата. Разказах им как като малка съм целувала ръка на баба ми Яна, която ме отгледа и която ме гонеше с филиите с лютеница и с гребена за къдравата ми коса. От брат ми, който живее в Сан Франциско.

Прошката е свързана с чувство за вина. Изпитвате ли към някого вина?

В живота ми има две правила. Всяко зло за добро и не прави съзнателно лошо никому. Не чувствам вина, защото не съм пожелавала зло никому. Иначе всеки допуска грешки.

Колко са големи децата ви?

Хана е на 8, Лазар на 15 години.

Имате ли време да говорите с тях за важни неща?

Естествено, че темата за презервативите, за СПИН, за секса не е липсвала досега. Даже от много малък на сина ми съм разказвала за семенцето, което таткото посява в майката. Иска ми се и училището да върви ръка за ръка с родителите. Ако в чужбина се показва с банан как се слага презерватив, това не е обидно.

А с дъщеря ви?

Тя гледа много филми, чете и вестници, когато ѝ попаднат случайно. Дали го е прочела или чула по телевизията, но ме попита какво е оргазъм. Още търся формулата как се обяснява тази дума на 8-годишно дете.

Имахме годишнина от сватбата вчера - 16 г. И сутринта до кафето, което Бранко прави винаги, имах кутия „Рафаело“, любимите ми бонбони, и цвете. А аз пак бях забравила.
Искате ли да ги предпазите от нещо? Нещо, които вие сте преживяла.

Вчера, докато карах колата, си мислех дали трябва да рискуваме и да позволим на децата си да вървят по път, който ги забавлява в момента, но може след години да се окаже разочарование. Или да ги изпратим по правилния път да бъдат доктори, архитекти, инженери. Не знам. Лазар например много обича да готви. Уникален готвач. Няма по-вкусни макарони от неговите. На шега преди два дни отворих да видя какви добри училища и университети за готвачи има в Европа. Ако в края на краищата е нещо, което ще го направи щастлив, защо да го карам да става компютърен инженер? Дъщеря ми иска да става докторка и да намери лекарство за слепота. Може би защото ме вижда как си слагам лещите...

А вие каква мечтаехте да станете?

Археолог. За да откривам съкровища. Аз играех на улицата и съм откривала там всякакви съкровища. После, когато гледах Анахид Тачева, исках да стана говорителка. Мечтала съм и да направя ресторант или малка сладкарничка.

Как се чувствате на екрана в Нова тв?

Още се напасваме, естествено. За мен е нова атмосферата, нови са хората. Тук е много open space, виждате. Аз винаги съм пред погледа на някого. В bTV нямаше тази възможност за комуникация. Сигурно идва момента, в който човек иска да остане сам. Но засега е полезно – научавам кой кой е.

Какво ви предстои?

Една благотворителна инициатива на фондацията Reach for Change, която не цели предаване и възвращаемост в тв време. Искаме да помогнем на хора, които може би се чувстват аутсайдери, да започнат собствен бизнес – може пекарна, занаятчийска работилница. Имаме уебсайт, на който с проект може да кандидатства всеки. Ще намерим най-добрите предложения, тези с най-голямо въздействие върху средата и съдбите на хората в региона. Нова телевизия съфинансира с парите, събрани от „Стани богат“, но аз мисля, че инициативата ще се задвижи лавинообразно и в един момент ще се дадат още пари.

Вашата роля каква ще бъде?

Да говоря за това социално предприемачество, да го рекламирам, да пътувам из страната. Благотворителността иска пари. Винаги казвам, че не съм Шакира или Анджелина Джоли. Нямам тези доходи, за да се заема сама. Мога само да говоря, за да въздействам.

Приказлива ли сте?

Всеки ден се събуждам с мисълта, че искам да мълча. Гласът ми започна често да пада. Може би Господ ми показва нещо. Или може би с годините се развиват някакви бронхити, ларингити, какво ли не от толкоз много говорене. Убедих се, че когато човек мълчи, той е много по-окей. Балансира се всичко, кръвното, мозъкът, сърдечният ти ритъм. Препоръчвам на всеки, когато може, да помълчи.

следваща страница »
6 КОМЕНТАРА
6
Доринела
17 August 2016, 17:37

Харесвам такива жени като нея. Тя е умна и интелигентна.

5
Тошко
06 March 2016, 10:16

Харесвам Ани, харесвам заплатата й.Харесвам мобилността й.

4
Мицева
03 May 2014, 06:23

Прекрасна БЪЛГАРКА!А още по хубаво е това,че коментарите са нормални(в последно време се натъквам на отвратителни гадости и започнах да смятам,че не останаха качествени хора)

3
АЛБЕНА
30 April 2014, 19:15

Хубава и уникална жена е.Да е жива и здрава!

Още коментари
ТВОЯТ КОМЕНТАР