Сватбен сезон

В изложбените зали на музея Victoria and Albert

24 April 2014

Victoria and Albert Museum

Сезонът на сватбите е на една ръка разстояние, а лондонският музей Victoria and Albert Museum представя съвсем тематичната изложба „Сватбени рокли 1775 – 2014“.

Експозицията не просто показва различни рокли, но и проследява как се променят модата и изискванията на булките от 18 век до наши дни. Кураторът на изложбата Едуин Ерман коментира: „Преди три века, най-търсени и престижни са били роклите, в които пришивали златни и сребърни метални нишки. Това бил изборът на повечето от благородните британски дами, докато кралица Виктория не се омъжила с бяла атлазена рокля през 1840 година. Така или иначе, белият цвят е символ. В онези далечни времена е било изключително трудно да съхраниш белите дрехи и вещи в искрящата им чистота. И в този смисъл, безупречното облекло било свидетелство за богатство.“

Сред ключовите експонати от съвремието ни ще видите сребристата рокля със златни нишки на херцогинята на Корнуел Камила, с която тя стана официална съпруга на принц Чарлз през 2005 година. А тоалетът на „кралицата на бурелеската“ Дита вон Тийз от сватбата й с Мерилин Менсън – рокля от пурпурна коприна на Vivienne Westwood, е почти толкова впечатляващ, колкото избора на Гуен Стефани: модел на John Galliano в бяло и коралово червено, с който тя изненада през 2004 година съпруга си Гавин Росдейл.

Изложбата „Сватбени рокли 1775 – 2014“ ще може да разгледате от 3 май 2014 до 15 март 2015.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР