Сесилия Атиас

Родена от слънчевата страна на улицата

Таня Борисова 07 July 2014

Сесилия Сиганер Албенис, 1985 г.

Спасяването на българските медицински сестри и моите три деца са най-големите ми постижения, твърди първата Първа дама в историята на Франция, осмелила се да напусне съпруга си Никола Саркози по време на президентския му мандат

Genio y figura hasta la sepultura. Сесилия изстрелва тази поговорка на перфектен испански, докато представя автобиографията си „Желание за истина“ (на български ще бъде издадена в края на лятото от ИК „Хермес“) в интервю за френския „Канал 5“. Сентенцията е на майка й, а смисълът й: да бъдеш себе си до последен дъх. И допълва: дори когато те боли, дори когато нараняваш близките си и те измъчва страх.
Облечена е в семпло черно поло и любимите си джинси, единствените й украшения са блестящата кожа и топлите сини очи. Но Сесилия прави изключително впечатление – висока, изискана, борбена, с вълнуващ живот и богата култура, истинска Първа дама.

Мадмоазел Сиганер-Албенис

Всичко това дължи на майка си – испано-фламандска благородничка, и на бащата – авантюрист, self made man, наполовина руски евреин, наполовина циганин. Родена е на метри от „Шанз-Елизе“ и както самата тя пише – от слънчевата страна на улицата. В Париж семейството й обитава просторен апартамент, но най-светлите детски спомени Сесилия пази от провинциалната къща в Моншове, където майка й превръща всяка Коледа в магия за дъщеря си и тримата си синове. Може би защото самата Диана Албенис, майката на Сесилия, има трудно детство. Когато е на 12, губи баща си – посланикът на Испания в Обединените нации и бивш футболист на Реал (Мадрид) Алфонсо Албенис, а майка й, бабата на Сесилия, завършва дните си в психиатрична клиника. Алфонсо, син на прочутия композитор Исак Албенис, е бил голямата й любов. Заради него е напуснала първия си съпруг и двете им деца – крачка, почти немислима в началото на XX век. „Свободата винаги е била в сърцата на жените от нашата фамилия“ – заключава Сесилия.

За Диана най-близкият човек e сестра й Сесилия, с която са любимки на висшето общество в Мадрид. Първи приятелки са с Хемингуей, с тореадора Луис Мигел Домингин, а Орсън Уелс ухажва Диана и й изпраща букет от 100 червени рози. Сянката на смъртта обаче отново застига сестрите: 24-годишната Сесилия загива в автомобилна катастрофа. Именно на нейно име Диана кръщава дъщеря си, която се появява на рождената дата на леля си, точно 30 години по-късно – на 12 ноември 1957 г.

А колкото до това Сиганер, то идва от „циганин“ и бащата Андре го приема, след като се заселва във Франция. Той бяга от революцията в Русия през 1917 г. – родителите му заедно с 11 от децата им са избити от червеноармейците. Пожален е само Андре, който 14-годишен напуска страната, без паспорт, без пукнат грош и без никой близък на Земята. До 40-ата си година живее в Южна Америка и Франция, когато в Биариц среща 24 години по-младата Диана Албенис. Влюбват се и заживяват в Париж, където Андре подхваща успешен бизнес с кожи.

Двамата копнеят за дъщеря и тя се появява от четвъртия опит, когато Андре е около 50-годишен. Диана записва тригодишната си дъщеря на уроци по пиано, но малката Сесилия толкова мрази учителката си, че един ден съобщава на родителите, че е приключила с музиката. Вместо да й намерят друг преподавател, те се предават без бой – нещо, което и досега Сесилия не може да им прости, защото често си се представя като концертираща пианистка. Момичето расте с ниско самочувствие, а на 14 претърпява тежка операция на сърцето, която бързо я кара да порасне както физически, така и психически. За да се възстанови по-бързо, майка й я изпраща за три месеца в Мадрид и какво е учудването й, когато я посреща на „Орли“ – дъщеря й е пораснала с 10 см и вече е 178 см! (За сравнение – Никола Саркози е висок 165 см.)

Почти мадам Лорию

Благодарение на своя ръст и екзотична външност Сесилия става манекен в ателието на италианската модистка Елза Скиапарели, а междувременно се записва да учи право. Изоставя го (за което също се сърди на родителите си, че не били по-настоятелни) и е наета за парламентарен секретар на сенатора от левицата Рьоне Тузе – първият й опит в политиката. Освен това хлътва по първия Никола в живота си, който като Саркози e наполовина унгарец и е син на бъдещия премиер и вицепрезидент на европейската комисия Раймон Бар. Младежът обаче изоставя Сесилия, която няма друга сериозна връзка до деня, в който Андре Сиганер не наема най-актуалния по това време фотограф Жан-Даниел Лорию да направи снимки на кожите в магазина му за реклама във „Вог“.

Така през 1978 г. богатият наследник Лорию (тогава на 41) завърта главата на 21-годишната Сесилия, открива й света на модата, взема я за помощничка в ателието си на пъпа на Париж и я води на пътуване с влак до Венеция. Годежът им е в съкровеното за младата жена Моншове в присъствието на бившата първа дама на Индонезия и популярна светска персона в Европа Деви Сукарно. Самата сватба трябва да е през 1980 г. в абатството на Ройамон, където семейството на Лорию притежава земи. Разпратени са 600 покани, но три седмици преди датата венчавката се отменя. Мълвата твърди, че майката на булката е опитала да спазари дъщеря си за солидна сума, която да й осигури финансова независимост, но състоятелните Лорию отказват. Сесилия само маркира въпросните събития в мемоарите си и отчита, че родителите й са я спасили от една прибързана женитба.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР