Хамак, огнище и любов

Рецепта за щастливо лято

Елка Влаховска 07 July 2014

Диана Шингарова

Снимка: Асен Емилов

Гостуваме на Диана Шингарова, художник и дизайнер и водеща на рубриката „Кулинарен блог“ на EVA. Сред яркото зелено на нейната градина, в която ароматните билки са едва наболи, а прекрасните хибискуси са още с неразтворен цвят, търсим рецептата за щастливо лято. То идва с всички цветове и аромати, за които копнеем през зимата, и с надеждата за дълги и безгрижни дни

В тази градина Диана разпъва статива си и рисува картини, засажда подправки за своята кулинарна страст, обработва обособения зеленчуков кът, мързелува под слънцето, подрежда трапезите за семейството. В този ден под сянката на крушовото дърво спи в количката четиримесечният й син Калоян, а тя ни разкрива своите тайни за купон на открито.

Рецептата всъщност е проста и позната на всички, които през лятото са в извънградските къщи: вържи хамак под сянката, съгради огнище за скарата, посрещай деня и гостите си с любов. Разбира се, Бог е в детайлите, които дават своеобразния колорит и вкус на всеки отделен ден.

Нашият започва с пълно разглезване – далеч сме от офиса, пред погледа не е мониторът на компютъра, а безбрежното синьо небе и някак си е напълно естествено да отворим бутилка шампанско. И моля, не ни обвинявайте, французите са измислили израза L’art de vivre (изкуството да се живее).

Докато животът става с всяка глътка по-розов с шампанското брут розе Moet&Chandon, идва време за разпалването на импровизираното градинско огнище. Диана е приготвила апетитно мариновани шишчета, а мъжът й се захваща с едно от най-мъжките занимания на света – поддържането на огъня, обръщането на шишовете и така... цели два часа.

Подкрепяме усилията му с една много трудна задача – да опазим месото от котките, пъргавите домашни любимци на семейството. Един суров шиш все пак става притежание на котешкия род. Това идва да ни подскаже, че май е необходимо да позабавим темпото с чашите червено вино, които са много вкусни с домашния хляб край огнището.  

От тук нататък времето сякаш се ускорява – трапезата е подредена, шишовете са сервирани, виното е в чашите. Сред компанията има вегетарианци и за тях Диана е приготвила печени на фурна зеленчуци, които много успешно съперничат на мръвките – човек се чуди кое по-напред да опита.

Сред тях има и зеленчук, който вкусвам за първи път – пащърнак. Леко е по-сладък от картофите и е много фин на усещане. Разговорите стават все по-сладки, денят бавно преваля. Един лежерен ден с добро предчувствие за лятото.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР