10Х Гранд хотел София за нас

Има много начини да отпразнуваш рождения си ден – в тесен семеен кръг у дома, далеч в чужбина, с екстремно преживяване или дори без да си вдигаш телефона

Ирина Иванова 25 August 2014

Най-често събираш приятели на някое готино място. Гранд Хотел София отпразнува 10-ия си рожден ден, като събра приятели не на едно, а на цели три готини места. И ни разказа истинска гурме приказка

Изпий ме – за начало

В този горещ следобед с Ели (Влаховска – лайфстайл редактор в EVA) си имаме план Б, план Бягство тоест, и това е специалният кулинарен тур в чест на десетгодишния юбилей на софийския Гранд. Пътешествието започва с необикновен коктейл, сервиран ни в градината на хотела – пюре от пресни ягоди и мента, разредено с естествено газирана напитка комбуча с джинджифил на основата на ферментирал зелен чай. Смело, свежо и детоксикиращо. Казват, че комбуча лекува целул... Не, няма да мислим сега за това. Изпиваме си питието. Пътешествието започва.

Изяж ме

Спирка №1 на кулинарния тур е ресторант „106“, разположен на първия етаж на Сентръл Парк Хотел, вторият член от семейството на Гранда. Гледката е превъзходна – от онези, които те учат да си „над нещата“, а в чиниите пред нас е сервиран терин от патешки дроб с желе от Порто с конфитирани ябълки и свежи салати. Шеф-готвачът на „106“ Светослав Серафимов остава в историята на живота ми като човека, който ме извади от заблудата, присъща на гурме лаици като мен, че теринът има нещо общо с обикновения пастет. Виното е бяло, естествено – Гевюрцтраминер Росиди от Тракийската низина.

Почувствай ме

Специалният автобус ни отвежда към спирка №2 на нашето гурме пътешествие. Отново сме в Гранд хотел София, и то право в сърцето на „рожденика“ – ресторант Shades of Red, управляван от прословутия шеф-готвач Жоро Иванов, президент на Евро-Ток България (представителство на Европейската кулинарна асоциация). Царицата на нашето блюдо безспорно е мида Сен-Жак, коронясана с трюфел, а точно под нея е позиционирана превъзходна млечнорозова сьомга с черен хайвер в сос от цвекло, сервирани с гарнитура от задушен спанак и зеленчуци.

Отново смело – хайвер и сьомга, съчетани със спанак и цвекло. Плюс пенливо вино Розе Брут Едоардо Миролио. Храна с изключително нежна, крехка текстура, топи се, изчезва. Също като мехурчетата във виното, когато докоснат небцето ти. Също като хубавите мигове.

Открий ме

По пътя към десерта – а той ще ни бъде поднесен в Суит Хотел София, най-новият от веригата Гранд хотел София, – Сашо, нашият гид, ни разказва за десетките световни звезди, гостували в Гранда – Скарлет Йохансон, Антонио Бандерас, Арнолд Шварценегер, Денис Родман, Долф Лундгрен, Морган Фрийман, Крисчън Слейтър, Ричард Клайдерман, Джош Хартнет, Вим Вендерс, Вини Джоунс, Доналд Съдърланд...

А на последния етаж на новия Суит Хотел (София от птичи поглед, а на нивото на очите ти е само Витоша загадъчната, нежната) в ресторант Zest ни очаква Негово Величество Десертът. Отвън прилича на голяма сладка целувка, но когато разбиеш захарната й кора, отвътре се показва кадифен сладоледов айсберг с карамелизирани банани и пюре от манго. Автор – шеф-готвач Недялка Стоянова.

Дуетна половинка – десертно вино Мускат Next 20 на Домейн Бояр. Сладко, но не прекалено, с цвят на отлежал коняк. Ароматно. Като за целувка. Ядеш, обичаш и се молиш целувката никога да не свършва.
И като произнасяш думата „целувка“, се сещаш за целул... Не, не сега.

Честит 10-и рожден ден, Гранд хотел София! Бъди си Гранд!

10 години Гранд Хотел София

- 350 000 нощувки
- 165 000 гости от над 180 държави от всички континенти
- 30 звезди от музикалния шоубизнес
- над 40 холивудски звезди
- повече от 50 величия от света на спорта
- 5300 абитуриенти
- 260 сватби
- 2600 души са посрещнали Нова година тук
- 500 обучени курсисти в
- Академия 5*

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР