Градината на Мажорел

Marrakesh, come to Marrakesh... В търсене на вдъхновение визажистите следват призива на популярната през 80-те песен

Свобoда Сидерова 31 July 2014

В ар деко студиото на Мажорел, единственото синьо в Маракеш, се помещава музеят на берберското изкуство

Снимка: Биляна Савова

„Има градина, към която изпитвам истинска страст“ – казва навремето великият Ив Сен Лоран. Ботаническото пространство, наречено в чест на създателя си Жак Мажорел, художник, колекционер и ботаник, така омагьосва дизайнера, че той го купува и реставрира, връщайки предишното му великолепие.  

Осмото чудо на света

Лехи с кактуси. Оазис в края на пустинята. Зелената перла на Маракеш. Акварел в синьо-зелени тонове. Колоритните описания затвърждават позицията на градината на Мажорел не само като осмото чудо на света, но и като живо произведение на изкуството. Тайнствен и обсебващ, шедьовърът на ландшафта поразява с непривично за окото разнообразие на цветове и несметно флорално богатство. Всичко пъстрее, клокочи, прелива, проблясва. Не случайно прахът на Ив Сен Лоран е разпръснат именно тук.

Посещението на Маракеш беше за мен силен шок. Този град ме научи на цвят. Ив Сен Лоран
Наситеносиньо, кобалт, bleu majorelle

„Живият“ син мажорел е символ на градината и главен елемент на стила. За раждането му трябва да благодарим на Жак Мажорел, който го заема от мароканската керамика и тюрбаните на туарегите (мъже от пустинни племена, които забулват лицата си.) „Забърках ултрамарин, бяло и розово-червено“ – разкрива тайната той. На практика цветът на наелектризирания копнеж, маскиран като нега, не е свойствен за Мароко. Но перфектно контрастира с кирпичените стени в теракота (оттук и името Червеният град) и зеленината.

Флористично „безумие“

По замисъла на създателя си главна роля в градината играят не само цветът и стилът на студиото, но и текстурата и формата на растенията. Отляво е територията на пустинята, отдясно – на тропиците. Характерните за традиционната ислямска градина бамбук, кокосови и бананови палми и огромни цъфтящи кактуси съжителстват с юка, бугенвилия, филодендрон, дифенбахия... Особен колорит внасят наредените покрай алеите глинени гърнета в син мажорел, светлосиньо, наситенооранжево, лимоненожълто и тюркоазено.

Както и кътчетата с живителна влага – меланхолични басейни с водни лилии, сънливо ромолящи фонтани и канали. От размитите граници между участъците, липсата на симетрия и покоя, нарушаван единствено от неуморно бягащите водни струи, шепота на листата и хора на птичките, губите чувство за време и реалност. Бълнуване в пустинната задуха? Не, миражът е истински.

„Нагли“ миксове

Прегърнал светлината и цветовете на Мажорел, Ив Сен Лоран адаптира легендарното наситеносиньо, което носи фамилията на художника, в творенията си. Страстта му YSL Beauty претворява в лака Bleu Majorelle и 5-цветната палитра за очи Couture Lumieres Majorelle. Веднага си представяте керамичното синьо на фонтаните, дълбоките тонове на тучната зеленина и яркото жълто на лимоновите дръвчета. Градината на Мажорел се оказа Меката на цветовете и за други визажисти.

Някои може би ще нарекат оранжевото по устните и ноктите морковено. Визажистите го провъзгласяват за новото черно, лепвайки му етикет технооранж.
M.A.C го удря на абсолютна забава. „Примитивните“ цветове ала детски моливи или флумастери позволяват съчетаване на несъчетаемото. Имената им също си ги бива: Young at Heart (Младо сърце), Head in the Clouds (Глава в облаците), Lots of Laughs (Много смях). Знойна картина на слънчевите дни и най-вече на оранжевото рисува Chanel. На устните киселинните нюанси на глоса Levres Scintillantes се превръщат в характерните за плодовите бонбони полупрозрачни. Ноктите пък предизвикват асоциация със сочни тропични плодове. Неонови устни и цветна подложка за очите.

В тон с името на колекцията си Miss Rebel (Мис бунтарка) L’Oreal Paris руши стандартите. Много по-близък до червилото, отколкото до блясъка заради матовия финиш, глосът Glam Matte е must have в козметичната чантичка. Сенките DiorShow Mono на Dior са рядък пример за лимонов цвят, който не прави погледа уморен.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР