Скритите красоти на България – надеждините Топ 5

Надежда Карастоянова от Explore Bulgaria преброди страната, а сега го препоръчва и на нас

Адриана Попова 24 July 2014

Надежда Карастоянова е археоложка, скална и ледена катерачка, пещернячка, сертифициран планински водач. Специализира археозоология – интересува се от животинските кости, които излизат при разкопки. Най-интересните кости, които могат да се намерят в България, са от изчезналото вече диво говедо, избито през Средновековието, от диви коне, бобри и от лъв. Лъвски кости са откривани в Североизточна България. Българският лъв е бил досущ като афросъбрата си, но с по-малка грива. Последните сведения за него са от тракийско време. Траките не го вкарали навреме в Червената книга на изчезващите видове и той изчезнал.

Заради знанията и уменията си, както и заради слънчевия си характер, който не признава продължителни заоблачавания, Надежда беше избрана да участва в Explore Bulgaria - проекта на National Geographic Channel. Четирима българи -  Мая Стоилова (скиорка, сърф инструкторка), Георги Палазов (плувен шампион), Васил Попов (учен-еколог) и Надежда два месеца обикаляха тайни кътчета на България и бяха главните герои на 6 епизода, които телевизията излъчи, а сега може да ги видите и качени в интернет. Идеята на минисериала е да се покажат места в България, които са красиви, но непопулярни, и до тях може да се стигне с малко усилия и повечко приключенски дух.

Ето до кои места достигна Надежда заедно с Мая, Георги и Васил и се влюби в тях.

Тюленово – не само отгоре, но и откъм морето, където четиримата влизат с каяк. Цялата скала е надупчена като швейцарско сирене. Смешната случка там е, че Георги Палазов, плувният шампион, решава да скочи в морето от върха на скалите. Върхът обаче се оказва населен с чайки, които яростно бранят гнездата си и започват буквално мръсна война с него, обстрелвайки го с биологични „снаряди“.

Каменната гора – между Созопол и остров Свети Иван. Стволовете на дърветата на залятата преди хиляди години гора са се вкаменили на 18 м под повърхостта. Дотам, разбира се, се стига само с водолазен екип.

Пещерата Стълбицата - до Деветашкото плато и Куршунските водопади – там Надежда се спуска с въже и открива човешки кости, довлечени вероятно от водата. Около 12 на обяд слънчев лъч се спуска през входа на пещерата и огрява сърцето й и вдигащите се оттам изпарения. Страхотно място за фотографи с приключенски дух.

Храм-кладенец до село Гърло – близо до Перник е и всеки може да го разгледа, стига да е навит малко да походи. Обектът е без аналогия в България, подобни са открити в Сардиния. Над кладенеца е иззидан каменен купол с отвор, от него към водата се спускат стълби. Има теория, че това е храм на езическия бог на изворите и водата. Според друга обаче това е древен телескоп. Към храм-кладенеца няма указателни табели, питайте хората в селото, те ще ви упътят.

Село Разбоище в Стара планина – близо до Годеч. До селото се стига с кола, оттам се върви до много красиви скали и манастир със средновековна черква, иззидана в скалата. До църквата се стига по стълби, в нея има интересни стенописи, доста изядени от времето. Манастирът се стопанисва от възрастна монахиня.
 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР