Урок по география

Бягство от реалността, екзотика и сетивна наслада. Бюти педагозите умеят да привличат внимание. Аромати и козметика гонят надалеч скуката в час

Свобoда Сидерова 02 September 2014

Сицилианска одисея

Еолийските острови, известни с неравния си вулканичен пейзаж, са частица от рая. Не случайно Стефано Габана нарича Панарея остров на любовта. Там летните нощи са осветени от хилядите свещи на терасите и отраженията им във водната шир, а чувството, че времето е спряло, а вие сте „хванати“ между морето и звездите, е реално.

Според Доменико Долче разходките по склоновете на кратерите и графитените плажове на остров Вулкано дават възможност да усетите дремещата мощ на природата, готова да изригне всеки момент. Дуото аромати Escape to Panarea и Discover Vulcano, част от семейство Light Blue на Dolce&Gabbana, са своеобразно пътешествие по стъпките на дизайнерите, омагьосани от чувствеността и романтиката на живописните места.

Божественият произход на Сардиния

Според една хипотеза Сардиния е потъналата древна Атлантида. Според местните жители обаче островът е първата следа от стъпките на Бога на Земята (няма нищо общо с италианския полуостров във формата на ботуш). Белоснежните дюни, изумрудените заливи, стигащи до вътрешността, кристално чистата вода, причудливите форми от тъмнорозов гранит и езерата с фламинго рисуват картината на идеалното мироздание.

Овчарите с мургава кожа и горящи очи и малките селца, забравени от Бога, пък като че ли са взети от сцена във филм на братя Тавиани. За непоносимата лекота на битието допринасят както местният ликьор мирто, така и седмият поред аромат от колекцията Blu Mediterraneo на Acqua di Parma.

Истината е във виното

Цветовите асоциации, които предизвиква Санторини, са синьо – Егейско море, и бяло – традиционните за Цикладите варосани кубични къщи, вкопани във вулканични скали и разположени амфитеатрално. Лежерната палитра предразполага към бавни разходки и задължителни почивки, водещи до неочаквания чествания. Най-вече на бог Дионисий.

На Санторини вирее прочутото асиртико – сорт бяло грозде с 400-годишна история. Гръцкото правителство дори подава заявка в ЮНЕСКО за включването му в Списъка с обектите на световното наследство на човечеството. Меката на бялото вино предизвиква еротични мисли да се загубите в лабиринта от улички, а с колекцията продукти на Korres – да си устроите винено спа в някоя изба.

Хем да облажите тялото, хем – душата.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР