Петъчно момиче: Деница Аргиропулос

5 въпроса за съвършения уикенд към младата художник-сценографка

Адриана Попова 25 July 2014

в галерия "Антракт"

Деница Аргиропулос е художник-сценограф (с „Икар“) и собственичка на готината галерия „Антракт“, в която освен младо изкуство винаги може да разчитате на пресни сандвичи, горещо кафе, изпитани коктейли и добре изстудена бира. Даже тези дни там тече минифестивал на бирата от цял свят. До 30 юли всеки божи ден на бул. „Мария Луиза“ 17 – откъм паркинга*, се промотира ново пенливо заглавие. Освен това почти ежевечерно там се случват музика, представяния на книги, сбирки на заклети поети, игри на асоциации и други забавни неща - „всичко, което сплотява хората“. На всеки 14 дена се открива изложба. В средите на EVA и приятели Деница е позната като автор на страхотната маска на тигър, с която снимахме мащабната фотосесия за 15-ия рожден ден на списанието. Междувременно маската беше открадната, но Деница маха философски с ръка. Може би защото по бащина линия е половин гъркиня, а както знаем първите философи са се родили, отраснали и помъдрели точно в Гърция. Баща й – Кириакос Аргиропулос, е режисьор и директор на Столичния куклен театър, а майка й е актрисата Пламена Гетова. С други думи – на Деница артистизмът й е в кърпа вързан, в кръвта й е, няма къде да бяга от него. Тя и не бяга. Понякога познатите й трудно я идентифицират на улицата, защото е склонна хамелеонски да сменя стила си. Един ден е спортно-елегантна, друг е в епоха, трети – с розова коса. Има цяла стая с дрехи, сред които уникални находки от секъндхендите. Обожава да си играе с цветове и материи и да ги облича върху себе си.

1. Съвършеният уикенд за теб е: 

Почивка от света.

2. Три неща, които ще направиш през този уикенд:

Ще се наспя.
Ще се видя с близки приятели.
Ще почистя къщата, неделя е определен ден за това.

3. Три неща, които няма да направиш през този уикенд:

Няма да мога да отида за пореден път на вилата.
Няма да отскоча и до морето...
Няма да се сдухвам, че отново съм в града!
Като собственик и управител, загърбил личния живот, все пак се надявам, че дори за ден-два ще успея да потопя крачетата си в морето. А кратката ваканция ще е подготовка за следващия сезон на „Антракт“.

4. Твоята уикенд закуска:

Преминава в обяд след голямото ледено нескафе фрапе.

5. Твоето четиво за уикенда:

Са моите стихотворения и разкази, чета, препрочитам, добавям и редактирам, но най-вече пиша...

Историята на коженото яке.

В добре познатите ни магазини втора ръка попаднах на невероятна находка. Едно черно кожено яке с червени маншети и ширити примамливо ми "намигаше" между закачалките. Якето бе от истинска черна кожа, италиански модел, неизвестна година. Когато го взех от щендера, първата асоциация за него ми беше - това е якето ма Майкъл Джексън!... Разбира се, че не беше, но уникалната му кройка и това, че бе моят размер, ме накара веднага да го купя. Нямаше етикет с цена, затова го грабнах и отидох на касата. За моя най-огромна радост и късмет се оказа, че всички кожи са на цена от 4 лв. Вече имах нова придобивка, която за мен бе безценна. Никога няма да забравя първото "завойче" с рокерията. Бързах за среща и понеже закъснявах, спрях отдалече едно такси. Качих се в него и зададох посоката, към която се бях запътила. Шофьорът се обърна към мен, защото бях седнала на задната седалка, обстойно ме погледа и добави - имате интересно кожено яке. Ето - помислих си, първата "четка", с която ме благопомаза един таксиметров шофьор. Стана ми приятно, че му е направила впечатление моята оригинална находка. Но след като обърна главата си напред, продължи: Гледам аз, отдалече някой ми маха, като наближих, виждам опълченец, с тези нашивки сте като излезли от Ботевата чета. Къде отивате така?“
При тези думи не знаех дали трябва да се срамувам, че приличам на клоун в очите на другите, или да се възгордея, че ме направиха достоен четник на Ботев. През целия път не казах нито дума повече, но от този ден коженото яке седи скрито в гардероба. Разбира се, пак ще го облека някой ден, защото смятам, че е уникално, но най-вероятно този ден ще е Хелоуин.

* „Антракт“ има два входа: вход 1 (работи до 21 ч.) - ул. „Пиротска“ 3, в безистена, етаж 2, и вход 2 (от 15 до 3 ч.) - б ул.“Княгиня Мария Луиза“ 17, в паркинга

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР