Как да се храним през топлите месеци

Кои храни да избягваме през лятото и на кои да наблегнем за правилния сезонен режим?

Елка Влаховска 09 September 2014

Можем ли да се предпазим от стомашните неразположения, характерни за горещите дни, и как да постъпим, ако възникне проблем, попитахме д-р Юлия Григорова, гастроентеролог и диетолог в болница „Лозенец“ и експерт към компанията за здравословен начин на живот Fine line

Д-р Григорова, какъв хранителен режим за сезона е най-подходящ?

Лятото е сезонът, в който организмът си набавя много незаменими витамини и микроелементи – витамин D през кожата от слънчевото греене, калций, фосфор и магнезий. Тялото се зарежда за предстоящата есен и зима и това става чрез активната почивка и консумацията на много и разнообразни зеленчуци и плодове. Но не всички черва обичат голямото количество целулоза. Така че прекалявайки с плодовете, понякога можем сами да си предизвикаме стомашно-чревни проблеми и засилена перисталтика.

Кои храни да избягваме в горещото време?

Не се препоръчват мазните меса и тежките захарни изделия, добре е да се избягват и кремовете, приготвени с яйца. Но има и друго, което подценяваме – понякога не се замисляме, че тялото е загрято, и посягаме към леденостудени напитки. Рязкото преминаване от топло към студено може да доведе до бурни спазми на стомашно-чревния тракт, усилена перисталтика и поява на чести или диарийни изхождания.

Предизвикват се съдови спазми в лигавицата, а това от своя страна води до лошо хранене и намаляване на локалния имунитет на гастро-интестиналния тракт. Може да се стигне до гастродуоденит или ентероколит. Това може да се получи и от неизмити плодове или недобре съхранявани в жегите ястия, които стават лесна плячка на бактерии, вируси и др.

Разликите от незначителните чревни неразположения до гастроентерита са степенни и количествени. Леките форми преминават незабележимо със слабо преболяване около пъпа, гадене и може да не завършат с повръщане. Ако има вирусна инфекция, ще се добавят отпадналост, болки в мускулите и ставите и различна степен на температура.

Как да реагираме при неразположение?

Подходящо е да се премине на диетичен режим с препечени филии хляб, сухар, изкиснато сирене, макаронени изделия, както и чайове от липа, лайка, мента, жълт кантарион, шипка. Спират се суровите плодове и зеленчуци и се пие много минерална вода, за да не се обезводни организмът.

При началните симптоми е добре да се приеме медицински въглен, който може да се купи от аптеката без лекарско предписание, и пробиотици, в които има добри бактерии – на пазара вече има много и различни видове. Не бива да се посяга веднага към медикаменти, влияещи на перисталтиката – като имодиум или лопедиум.

В първите дни организмът чрез честото изхождане или повръщането се изчиства от отровите. Това е самозащитен механизъм от природата – разстройството е това, което трябва да излъчи от организма вируса или лошата храна. Ако приемем веднага медикаментите, които забавят перисталтиката, ще попречим на организма да се очисти сам от тези отрови и вируси и те ще преминат в кръвообращението.

Да преминем ли към пълно гладуване?

Пълното гладуване дава покой на органите, но не трябва да се спира приемът на чайове и минерална вода.

Кога непременно трябва да потърсим лекарска помощ?

Когато изхожданията зачестят и обикновените народни методи и билките не помагат. Опасно е, когато изхождането е над 5 пъти на ден и количеството е над 300 г и ако телесната температура се повиши над 37,5.

Тогава трябва да се обърнем към лекар, особено ако става дума за деца или възрастни хора, както и за хора със сърдечна недостатъчност и диабет – при тях обезводняването може да е фатално.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР