Петъчно момиче: Христина Филипова

5 въпроса за съвършения уикенд към собственичката на заведението „Старци разбойници“ във Варвара

Адриана Попова 15 August 2014

Да отидеш във Варвара и да не опиташ от прочутите содени питки с маслини в „Старци разбойници“ е като да отидеш в Неапол и да не ядеш „Маргарита“. Напливът за кръчмата е толкова голям, че резервациите ден или дори два по-рано са задължителни (телефонът е 0898657769). За менюто на „Старци разбойници“ собственичката Христина Филипова казва: „Поради липсата на достатъчно риба в нашето море не сме типично морски ресторант, а наблягаме на домашната прясно приготвена храна, стараем се да набавяме качествени и местни продукти... Простичките неща като миш-маш, содена питка и не така простичките сърмички на Ели, домашният сладолед със смокини са приготвени с много любов и може би за това хората се връщат при нас.“

Хриси определя историята на ресторанта като дълга и малко объркана. Правят го двамата с Пальо Вежинов през 2006 г., името е измислено от Пальо в чест на бохемата, която през лятото се изсипва във Варвара. В ресторанта почти постоянно има изложби, последно бяха акварелите на Ерна Ангелова, а днес в прилежащата галерия „Чудо“ се открива изложба на Екатерина Лашова на керамични чинии с принтирани снимки от Варвара.

„Старци разбойници“ просто се оказа и моя съдба, казва Хриси, но истината е, че от 6 месеца насам съдбата й се казва Филип - едно русо и прекрасно отвсякъде бебе.

1. Съвършеният уикенд за теб е:

Спокоен, безгрижен, вкусен... прекаран с близки и приятели.

2. Три неща, които ще направиш през този уикенд:

Ще се поразходя, ще поплувам и кой знае още какво? Основното ми занимание в момента е Филип.

3. Три неща, които няма да направиш през този уикенд:

Е, няма да го мисля...

4. Твоята уикенд закуска:

Пържени филийки с един много уханен шипков мармалад, правен от приятели.

5. Твоето четиво за уикенда:

"Слънцето над Тоскана".

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР