Oт светлата страна на живота

последното шоу на Монти Пайтън

17 August 2014

В рекламата на спектакъла Мик Джагър, седнал на един диван, до излегналия се Чарли Уотс, възкликва: "Какво - Монти Пайтън? Още ли ги има? Искам да кажа, те бяха забавни през 60-те! Кой ще плати да гледа петима сбръчкани старци, опитващи да върнат младостта си и да съберат купища пари?! Ми най-добрият от тях почина!"

 

Прощалното шоу, което „джентълмените на абсурда и политическата некоректност“, както ги нарича цяла Англия, изнесоха от 1 до 19 юли в огромната концертна зала Арена 02, продължава два часа и половина. Първоначално Монти Пайтън обмисляли един-единствен спектакъл, но след като билетите се разпродават за 43 секунди, комиците обявяват още 9 дати. Пред многохилядната публика в залата и многомилионната по целия свят те обясниха, че излизат на сцена с благотворителна цел – за каузата „Попълване на пенсионния фонд на Монти Пайтън“.

Спектакълът е много смешен, нелеп, пищен, неприличен, нахален на моменти. Би могъл да бъде пошъл, ако не беше интелигентно измислен! Петимата са във вихъра си в социалната сатира, в културните препратки, в нови и в едни от най-смешните си скечове от преди, сред които "Клиника за спорове", "Битката при Пърл Харбър", "Спонтанно посещение от испанската инквизиция", "Хрупкавата жаба" и "Мъртвият папагал". Изпълняват песента на пениса, песента на вагината, химните на секса и на печеленето на пари, песните „Седни на лицето ми“ и „Всеки сперматозоид е свещен“. Включен е мачът между философите на Древна Гърция и Германия, в който пускат Карл Маркс да раздвижи резултата, но той изпада в летаргия и, за щастие, в последната минута на Архимед му хрумва да вкара гол. Присъства скечът, благодарение на който думата „спам“ влиза в днешния компютърен език. Завършват с емблематичната им песен „Винаги гледай от светлата страна на живота“, която изпяват след предварително обявения спонтанен бис след 2 минути.

Великолепни! Ако ви трябва хапче за смях, ето ви цяла планина. Два-три дни след това продължавате да се смеете на моменти от спектакъла, които спонтанно се връщат в паметта ви. Или поне така беше с мен.

Вторник, 19-ти август е последната дата, в която в Дома на киното излъчват запис от последното шоу на Монти Пайтън на сцената на Арена О2.

 

 

ВИЖ КОМЕНТАРИ
ТВОЯТ КОМЕНТАР