Скордаля и чипс

Разбира се, пак ще пътешестваме с вкусна и шарена храна. Да се отправим към слънчева Гърция и едно още по-слънчево и изпълнено с цвят ястие

Диана Шингарова 20 September 2014

Снимка: Диана Шингарова

Необходими са 1 тиквичка, 1 краставица, 2 моркова; за панировката: брашно, сол на вкус и олио за пържене; за соса скордаля: 100 г смлени орехи, 2 филии бял хляб без кората, 1/2 ч.ч. олио, 2 с.л. кисело мляко, сол, чесън и оцет на вкус.

Нарежете зеленчуците на тънки ивици по дължина с помощта на белачка за картофи и ги потопете в голяма купа с подсолена вода за 10 минути. Непосредствено преди пържене ги потопете в друга купа със студена вода с много лед, оваляйте в брашното и пържете в сгорещеното олио до добиване на златист цвят.

Контрастът между ледената вода и горещата мазнина ще направи зеленчуковия чипс изключително хрупкав. След запържването оставете зеленчуците да си починат върху домакинска хартия.

Тя ще попие част от излишната мазнина. Ако се чудите какво прави краставицата сред продуктите за чипса, ще ви издам една тайна – при паниране краставицата става изключително свежа и допълва палитрата от вкусове на това изискано лятно ястие.

Сосът скордаля е изключително бърз за приготвяне, лесен, хранителен и не на последно място много вкусен. Може да го комбинирате с риба или да го намажете върху препечена филийка.

Разбъркайте в купа сърцевината от две филийки бял хляб, добре накиснати и отцедени, добавете олио и смлените орехи, разбъркайте добре, като добавяте останалата мазнина и две или повече лъжички кисело мляко до постигане желана гъстота.

За финал добавете чесън, сол и оцет на вкус.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР