Сух режим

Уморени от лъскавите прически, коафьорите налагат нова политика – тази на матовия ефект

Свобoда Сидерова 11 September 2014

Versace

Вместо glossy средства, реформаторите препоръчват „кокаин“. В ролята на бял прах – сух шампоан

Освен с безупречно чувство за стил, Карл Лагерфелд се слави и с умението си да се възползва от наличното, превръщайки дефекта в ефект. „Винаги съм мечтал за бяла коса, сивият й нюанс ме дразни. Сухият шампоан е моят кокаин.“ От възрастен човек с тъмни очила, и то гуру, всяко изказване звучи като заклинание на вълшебник от приказките на Хофман.

Странното е, че работи. Иначе не може да си обясним пристрастеността на Ема Уотсън, Кейт Мос и Сара Джесика Паркър към прашеца. Топкоафьорите също се прехласват по ефекта на тайното си оръжие. Гуидо Палау, артдиректор на Redken, си мие косата веднъж месечно. През останалото време разчита на сух шампоан.

Първият сух шампоан във формата на спрей е създаден през 1972 г. от Klorane за болни, които не могат да стават от леглото
Системата 4 от 5

Некоронованият крал на бекстейджа прави всеки ден добър за косата, спестявайки време – най-ценното за една работеща жена. Понякога вечер сте толкова уморени, че нямате сили да стигнете до банята. На сутринта пък се разгаря война за всяка свободна минутка. Каквато и да е причината, решение има.

Абсорбирайки излишния себум, полезното изобретение – което за някои е парадокс – не само спестява малко привлекателната опашка, но и удължава живота на прическата. С това далеч не се изчерпват плюсовете му.

Сухият шампоан още:

- придава обем Може да се нанася на чиста коса за обем в корените или за повече плътност по дължините
- матира прическата Връща естествения вид на косата и тя вече не лъщи
- улеснява стайлинга Използван като лак за коса с не много силна фиксация, не слепва кичурите
- неутрализира неприятния мирис Често ароматът се дължи на етерични масла    
- удължава времето между две боядисвания Всекидневното миене, както е известно, отмива пигментите

Нишесте плюс още нещо 

Сухият шампоан не е от вчера. Още навремето нашите баби използват нишесте, брашно или какао на прах, за да очистят косата. Освен натурални абсорбенти като ориз, овес, глина и талк, съвременните му варианти съдържат още полезни за косъма и скалпа съставки.

Като законодател в сухия режим, Klorane предлага два шампоана – един за честа употреба с хидратиращо и омекотяващо мляко от овес, подходящ за всеки тип коса, и себорегулиращ с екстракт от корени на коприва за мазна коса. Етерични масла от кимион, босилек и мента в Naturia на Rene Furterer балансират скалпа. Марката предлага и формат за път от 75 мл.  

Разклатете добре флакона и впръскайте в корените от разстояние 20-30 см. Оставете да подейства 2 минути и разнесете с пръсти или гребен, за да не остават бели следи. Не използвайте на влажна коса, иначе ще стане още по-мазна
Mоже ли да се използва няколко дни поред и дали не е вредно? Отговорът на най-често задавания въпрос е „не“, но не е и полезно. Сухият шампоан е за екстремна употреба. Тъй като частично премахва (и то след разресване) прахта, люспичките кожа и стайлинг продуктите, няма как да замени обичайното измиване с шампоан.

Не е подходящ за честа употреба и при проблемен скалп (може да провокира пърхот) и суха коса (абсорбиращите съставки още повече я изсушават). Основният му минус обаче са неприятните бели следи, които оставя върху тъмна коса. Това накара марките да помислят за брюнетките. Иновативната технология, патент на label.m, съдържа цветни пигменти, които се сливат с естествения нюанс.

Невидимият ефект на Naturia на Rene Furterer е за сметка на железни оксиди. Тонираният шампоан на Klorane (очаквайте през септември) също може да се похвали с бежов цвят.  

Нови звезди на стайлинг хоризонта

Освен със сух шампоан, може да постигнете матов ефект и с пудра за коса. Също както „големия брат“ тя премахва мазния блясък, но тясната й специалност е обемът. Неоспорим плюс на Pret-a-powder на Bumble&Bumble е, че може да се посипва директно, както солница.

Хибридът на Kerastase сух шампоан и текстурираща пудра 2 в 1 Powder Bluff не само придава сила на косъма за сметка на минерали, но и ароматът му не отстъпва на този на парфюм.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР