Между кориците

Ирландската, муминтролската, масонската, френската и абсурдната

15 September 2014

Ирландската
Рей Бредбъри „Зелени сенки, бял кит”, ИК „Сиела“

През 53-а Рей Бредбъри се озовава в Ирландия, за да пише сценарий по „Моби Дик“. Режисьор на филма ще е холивудският звяр Джон Хюстън. И някъде между арогантността на Хюстън и мрачния хумор на ирландците се случва този разказ за Изумрудения остров.

Муминтролската
Туве Янсон „Думи, образи, живот”, ИК „Жанет 45“

Муминтроловете са истинска мания в Япония, Западна Европа и САЩ. Тяхната създателка Туве Янсон през 2014-а щеше да навърши 100 години. Тази биография е смятана за най-добрият ключ към живота на изумително талантливата скандинавка.

Масонската
Стивън Дафо „Аферата Морган”, ИК „Барака“

Ако сте масон, ако сте жена/любовница на масон или ако просто умирате да четете за загадки, свързани с масони, книгата за аферата Морган в САЩ от 1826 г. е за вас. Но тя е и за всички, които искат да разберат повече за историята на онази ми ти велика държава.

Френската
Катрин Панкол „Тук съм преди теб”, ИК „Колибри“

Обичаме така, както са ни обичали нашите майки. А майката на главната героиня не е имала време да я обича, заета със сметки как да свърже двата края и с омразата си към съпруга, който е изоставил нея и децата. Може ли въпреки тежкото наследство да се научиш да обичаш?

Абсурдната
Гари Щейнгарт „Абсурдистан”, ИК „Колибри“

Гари Щейнгарт е роден в Санкт Петербург и израснал в САЩ. Сутрин става в 11,30, обядва, пише малко в леглото и отива на психоаналитик – като повечето нюйоркски писатели. Какво може да измисли такъв писател – брилянтна антиутопия за глобалиста с наднормено тегло Миша Вайнберг.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР