Хипноанализа - открий, преживей и прости

Хипноанализата е процес, при който терапевтът чрез хипноза търси емоционалните причини за състоянието на пациента и очертава пътя на лечение. Терапията чрез хипноза е насочена към промяна на начина, по който виждаме света.

Елеонора Чолакова 20 October 2014

Д-р Илиев, защо хипнозата е обвита в толкова мистерия?

Хипнозата предизвиква въображението, носи тръпка. При нея се работи с тайнственото и неразгадано подсъзнание. В същото време хипнозата е част от всекидневието ни, без да осъзнаваме това – при всяко интригуващо действие, при което изключваме останалия свят – четене на книга, гледане на филм, слушане на музика, ние изпадаме в трансово състояние. Натискайки копчето на дистанционното, доброволно се съгласяваме да бъдем хипнотизирани.

Защо подсъзнанието е и „демон“, и изцелител?

То записва всичко – от образ и събитие, до звук, мирис, докосване, както и емоциите. От една страна, е пазител на тайни, може да не разкрива цялата информация, за да запази мнимото емоционално спокойствие, пращайки ни страх, нежелание и мързел, които ни отклоняват от това да се променим. От друга страна, богатата му „библиотека“ е източник на знание за нашите травми. За подсъзнанието няма минало или настояще, всичко се случва сега и поради този факт то влияе всеки момент върху здравословното ни състояние. Травмите от миналото се проявяват в настоящето или бъдещето най-често като болест.

Има три пътя, по които да стигнем до подсъзнанието – хипноза, молитва и медитация, те донякъде се припокриват. При последните две човек сам изпада в трансово състояние, докато при хипнозата участва хипнотизатор.

Каква е целта на терапевта при хипноанализа?

Като първа стъпка да открие онази изначална ситуация или събитие, задвижили процеса, довел до дадено оплакване или заболяване. Втори важен момент е човекът не просто да си спомни, а да преживее повторно събитието и да намери в ситуацията и най-малкото добро, произтекло от това. Но най-тежката част от процеса е да прости на засегнатите страни и на себе си, с което променя отношението си към света. Например жената, която е изнасилена, трудно може да прости на изнасилвача, но за собственото й изцеление е необходимо.

Това ли е пътят на изцелението?

Това са стъпките, като при всеки човек продължителността на терапията е различна, зависи доколко си разрешава да мине през този процес. Не се случва с магическа пръчка и не става само със затваряне на очи. Основната тежест в процеса е върху пациента, ролята на терапевта е да открие спусъка на проблема и да насочва към изцеление. Алгоритъмът е един – човек разбира какво е станало, изкарва и освобождава емоциите, прощава.

Какво в живота на човека може да е травмиращо до степен да отключи заболяване?

Всяко оплакване – физическо или емоционално – започва от физическа или емоционална травма (тя може да е от минали животи, от зачеването или от живота след раждането) в миналото. Може да не е разтърсваща, може да е предизвикана от дума или жест. Понякога не е задължително реално да се е случила, но ако подсъзнанието вярва в това, то работи в тази посока.

Избройте някои от нещата, които не бива да причиняваме дори и неволно на дете, тъй като могат да отключат проблем.

Най-важното е да не бъде критикувано. Да изключим от речника си фразите „Не можеш!“, „Виж, колко си лош!“, за побоища да не говорим, защото може да отключим зависимости като наркоманията.

Колко дълбока трябва да е хипнозата и прилагането на различните варианти имат ли значение за резултата?

Има лека, средна и дълбока хипноза. Работната хипноза е дълбоката. Първите две могат да се ползват за релаксация.

Какво е необходимо, за да се осъществи хипноза?

Най-важното е мотивацията, защото човек прави промяна само ако сътрудничи. Внушенията се приемат, когато човек иска и когато отговарят на ценностната му система. Необходимо е да няма никакъв страх от хипнозата, той може да се преодолее чрез разговори.

Хипнозата има ли и други приложения?
Повишаване на творческите възможности, паметта, мотивацията, постиженията, за релаксация, пътуване в минали животи, усилване на лечителски способности...

www.hypnotherapybg.hit.bg

Петото издание на Фестивала за ума, тялото и духа ще се проведе на 25 октомври в Софарма Бизнес Тауърс в София. Можете да избирате между лекции, практики и семинари, които ще текат едновременно в четири различни зали. За тях са поканени едни от най-добрите специалисти в областта на личностното развитие, приложната психология, модерни и древни учения за тялото и духа, алтернативни терапии и методики за развитие и израстване. Сред лекторите са доц. д-р Мария Папазова, д-р Марчин Илиев, Ванина Бодурова, проф. Андрей Пантев, Мадлен Алгафари, Ганета Сагова, Наталия Кобилкина, Поли Фистолера, Розмари Да Мео и др. Повече информация на www.justbe.bg

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР