Smuggler’s diner

Бургери, бебета и суинг

Адриана Попова 20 October 2014

Снимка: Александър Осенски

Димитър Драгнев е един от двамата диджеи под името The Smugglers* Collective, които в последните години навъртяха доста популярност със суингпартитата си. Другият е Павел Атанасов (няма го на снимката, защото е при новородения си син Калин във Варна). Познават се от гимназията, после учат синхронно в Лион. Митко – кино и фотография, Павел – пиар. Докато учат, си докарват пари от ресторантьорския бизнес. Митко готви паста в италиански ресторант, Павел е сервитьор в Мезон де ла данс – лионския оперен и балетен театър, известен с изисканите си ястия, на които публиката се наслаждава в антракта. Във Франция започват да пускат като диджеи, някъде там за първи път се ражда и мечтата за собствено заведение.

Smuggler’s e в стила на американските дайнъри – вагонообразно помещение с ниски сепарета, превъзходни бургери и млечни шейкове. Дизайнът е изцяло на диджейския колектив. Двамата намират място на трупаната от години колекция от винтидж предмети – стари ски, сифони за сода, месомелачки, антикварни книги и снимки. Проучвания за стила на дайнърите прави преди 2 г. Павел, който пътува до Америка на меден месец. И лекинко съчетава полезното с приятното.

Митко обяснява, че през 20-те години на XX век бургерите в Америка са типичната закуска за работниците – като баничките при нас. По цял свят обаче дайнърите с техните бургери преживяват ренесанс. Само в Париж миналата година са открити 12 такива ресторанта.

Бургерите са очакваната звезда в менюто на Smuggler’s Diner – с американско говеждо блек ангъс, 6-7 вида с различни съставки, като чедър, карамелизиран лук, кисели краставички, хрупкав бекон. Един засища млад мъж, особено ако се съчетае с бира от богатата листа в заведението. Или с млечен шейк „Елвис“ с банан и фъстъчено масло. Вегетарианците също са мислени – предложенията за тях са салати и 2 вида сандвичи.

За да менажират ресторанта, Митко (който също чака бебе) и Павел напускат досегашните си работи. От това не им остава повече време за жените им, защото двамата са заети със заведението по 20-ина часа в денонощието.

Адрес: ул. „Христо Белчев“ 29 Б, тел. 0884 35 69 35, 0887 43 23 80

*Smuggler – контрабандист, от англ.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР