Даян Кийтън: Някога не може никога да стане Сега

Звездата от „Кръстникът“ и „Ани Хол“, жената, която е имала до себе си Уди Алън, Уорън Бийти и Ал Пачино, разказва за живота си в излязлата на български автобиография „Някога пак“.

26 October 2014

В автобиографията си „Някога пак“ (ИК „Колибри“) Даян Кийтън вплита дневниците на майка си Дороти Хол – красивата домакиня, която едва не става „Мисис Америка“. Даян признава, че е стискала палци майка й да не успее на сцената на конкурса, защото самата Даян е искала за себе си успех на сцена. Откъде е тръгнала и какво е платила за него жената, живяла с Уди Алън, Уорън Бийти и Ал Пачино ще прочетем в книгата, която се превръща в един от книжните хитове на 2012 г. в САЩ. А защо тази история е озаглавена „Някога пак“, Даян Кийтън обяснява така: „Ето какво научих. Сега скоро ще стане Някога.Някога не може никога да стане Сега. Не можем дазапазим миналото, нито да разгадаем загадката налюбовта. Но според мен си струва да се опита.“

Ето откъс от книгата:

Даян Кийтън - „Някога пак“

Мама обичаше сентенции, цитати, девизи. На стената на кухнята винаги имаше залепени бележчици. Например думата МИСЛЍ. Намерих МИСЛЍ забодена с кабарче на коркова дъска в тъмната й стаичка. Видях я залепена с тиксо на кутия за моливи, която беше украсила с колаж. Открих дори текст, озаглавен МИСЛЍ, на нощната й масичка. Мама обичаше да МИСЛИ. В една тетрадка беше написала: Чета книгата на Том Робинс „Дори каубойките плачат“. Пасажът за брака е свързан с борбата на жените за реализация. Записвам си това, за да МИСЛЯ върху него... Следваше цитат от Робинс: „...за повечето нещастни тъпи женици с промити мозъци по-върховно преживяване от брака няма. За мъжа бракът е въпрос на чиста логика: яденето, спането, прането, телевизорът (...) поколението и всякакви удобства – всичко му е под един покрив. (...) Но за жената бракът означава тя да се предаде. Бракът означава момичето да се откаже от борбата (...) и оттам нататък да остави наистина важните и интересни неща на мъжа си, с когото се е спазарила да „се грижи“ за нея. (...) Жените живеят по-дълго от мъжете, защото всъщност не са живели“. Мама обичаше да МИСЛИ за живота, особено за преживяването да си жена. Обичаше и да пише за това.

В средата на 70-те години, при едно прибиране у дома, проявявах в тъмната стаичка на Майка снимки, които бях направила в Атлантик Сити, когато открих нещо, което не бях виждала никога. Беше нещо като – не знам – скицник. На корицата имаше колаж, който тя беше направила от семейни снимки, и думите Важно е пътуването, не пристигането. Взех го и го разлистих. Макар че съдържаше няколко колажа от снимки и изрезки от списания, беше пълен с изписани страници.

Днес имах ползотворен ден в книжарницата „Хънтърс Букстор“. Пренаредихме секцията за изкуство и открихме множество интересни книги, останали скрити. Минаха две седмици, откакто ме наеха. Изкарвам по три долара и трийсет и пет цента на час. Днес ми платиха общо осемдесет и девет долара.

Това не беше някой от типичните албуми на Мама с обичайните салфетки от „Клифтънс Кафетерия“, стари черно-бели снимки и немного радостните свидетелства с успеха ми. Това беше дневник.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР