Д-р Христо Дамянов: Трябва да се информираш, човече!

За новите щадящи методи на лечение, които спират туморното развитие в близо 80% от случаите и подобряват качеството на живот на онкоболните

Елеонора Чолакова 27 October 2014

Д-р Христо Дамянов

Там, където животът започва отново

Медицинският център по интегративна медицина в София е единствен в страната и съществува от 2006 г. Тук постъпват онкоболни, отписани от традиционната медицина. За тяхното лечение ни разказва ръководителят на центъра д-р Христо Дамянов. При провеждане на интервюто се запознах с офицер от запаса, на 89 години, който си търсеше спътница в живота. Когато постъпвал в клиниката, го придружавали двама души, а сега на поредния профилактичен преглед е сам. Генерал Стоичко, както го нарекох, сподели, че спазва предписанията на лекарите без това за благотворното влияние на секса, но решихме, че не е от болестта, а от възрастта.

Д-р Дамянов, какво е интегративната медицина?

Нова концепция, чиято цел e да направи пробив в резултатността при лечението на онкоболните. Сегашните конвенционални методи – операция, лъчетерапия и химиотерапия, са незадоволителни. След 40 години в медицината мога да кажа, че прогресът в онкологията е недостатъчен и това се дължи на една остаряла концепция, при която стремежът е да се отстрани само туморът, а той е симптом на хронично заболяване. Премахването на симптома не елиминира причините. Затова въпреки гръмките заглавия и сензационните новини за невероятни лекарства, дълбокото ми убеждение е, че този път е погрешен.

Какво постига интегративната медицина?

Холистичният подход на интегративната онкология предлага възможността за лечение на целия организъм с нетоксични, неинвазивни методи. Лечебният процес включва мерки срещу рисковите фактори, засилване собствените защитни механизми на организма и не на последно място деструкция на тумора с щадящи методи. Важно е да отбележим, че се постигат сериозни възможности за намаляване риска от рецидив на заболяването.

Какви методи на лечение прилагате?

Основният е инсулин потенцирана химиотерапия, другите са биорезонансна, озоно- и имунотерапия,  лазерна терапия, хипертермия, лечение с магнитни двойки и др. Всички тези методи са описани подробно на сайта на центъра. С методите, с които работим в момента, сме на високо европейско равнище. За съжаление фотодинамичната ултразвукова терапия и ваксината на Коули поради архаичността на Наредбата за алтернативната медицина не можем да използваме.

В кои държави се прилага това лечение?

В САЩ, Канада, Австралия и други. За нас пример е Германия, тя е водеща страна, с разкрепостен демократичен подход за лечение. Там никой не пречи на лекарите да използват новите научни достижения.

Каква е целта на лечението?

90% от болните идват при нас след неуспех на стандартните методи и основната цел е да спрем туморното развитие, т.е. да вкараме заболяването в ремисия. Успяваме в около 80% от случаите, и то с много добро качество на живот по време и след лечението. За сравнение – при традиционната химиотерапия успеваемостта е 30-35% и е съпроводена със сериозни странични ефекти. Резултатите от нашето лечение сме публикували в престижни научни издания, могат да се намерят и на нашия сайт.

Как протича лечението?

Първоначално с наличната документация правим оценка на моментното състояние на болния. При немалка част от тях тя е недостатъчна или направена формално. За да изясним цялостния проблем, се налага да назначим нови изследвания. След това в зависимост от вида и стадия на развитие на заболяването изготвяме индивидуална програма в две направления. Едната програма е за основното лечение и продължава 7 седмици в клиниката. През първата седмица целим да подобрим цялостното състояние. През следващите 6 седмици започваме лечение с инсулин потенцирана терапия. При нея използваме същите лекарства като при стандартната химиотерапия, но в 10 пъти по-ниски дози, които комбинираме с хормона инсулин. По този начин избирателно вкарваме в туморната клетка 6 пъти по-големи количества от тези лекарства и 6 пъти по-малки в нормалната клетка. Постигаме нищожни странични ефекти и ремисия в 80% от случаите. Когато приключи основният цикъл, назначаваме поддържащо лечение с контролни прегледи. Още в началото изготвяме и втората програма, която е за домашно лечение, тя включва диетотерапия, детоксикация, имуностимулация, антиоксидантна терапия и др. На тези, които могат да си позволят, препоръчваме цикъл от хипертермия, която увеличава с 30-35% успеваемостта от лечението.

Колко струва лечението?

Цената зависи от конкретното заболяване и стадия, здравната каса не покрива нито една процедура. Но е 10 пъти по-ниска от тази в европейските страни.

Използвате ли психотерапия?

Психиката и физиката вървят ръка за ръка, тръгне ли едното надолу, тръгва и другото. Психотерапията, която включва психотерапевтични сеанси, медитация, рейки, молитви и др., е задължителен елемент във всички модерни клиники. Ние обясняваме на нашите пациенти, че трябва да свалим стреса, защото при обявяване на диагнозата се получава тотален срив и няма кой да се похвали, че е удържал на този стрес. Масово пациентите ни отказват тази помощ под претекст, че не са луди. Тук вече говорим и за здравната култура. Хората не само не са наясно с елементарни здравни въпроси, но и с правата си като пациенти – правото на информация за заболяването, на избор на лечение и информираност за позитивите и негативите на всяко лечение. Не само не знаят, но и не се интересуват. Затова казвам: „Трябва да си информиран, човече!“

Какво е вашето мнение за профилактиката и ранното откриване на заболяването?

Твърдението, че ако заболяването се хване в ранен стадий, вие сте излекувани, приемам за безобразна лъжа. Защото дори и в ранен стадий конвенционалната медицина лекува симптома, а не проблема. Трябва да се насочим към причините.

следваща страница »
3 КОМЕНТАРА
3
Янка митева
10 November 2016, 21:31

Как мога да се регистрирам във форумите

2
Снежка
20 July 2016, 11:22

Тъкмо се зарадвах и Бисер ме разочарова! Все пак мисля да опитам!

1
Бисер
23 June 2016, 17:26

И там са касички за пари.като те видят че си тежко болен и те изпращат,че е минало много време.прехвалени са .

ТВОЯТ КОМЕНТАР