Шоколадовото изложение в Париж 2014

От 29 октомври до 2 ноември

Лилия Илиева 31 October 2014

Веднъж един приятел ми каза: „Ти можеш да направиш сладка карта на света!“ И е така, защото обичам и познавам шоколадовата страна на света. Имам щастието да съм влизала в различни магазинчета, работилнички, музеи, да съм минала покрай щандове, да съм говорила с шоколатиери, да съм опитала от най-масовите шоколади до тези на големите артисти в сладкарския бранш. Те обикалят екзотични страни, за да избират най-добрата реколта какао за съответната година, лансират сезонни колекции или правят скулптури от шоколад. И тези скулпури като изкуство са сравними с онези, пред които се възхищаваме в музеите.

Едно от най-интересните ми преживявания беше преди година на Шоколадовото изложение и на Шоколадовия шампионат в Париж. Преживях най-пищното удоволствие за сетивата ми, най-мощния прилив на хормона на щастието, букет от вкус, любов и аромати.

Следя и тазгодишното изложение в Париж, което започна на 29 октомври и е 20-то юбилейно по ред. Случва се на 20 000 кв. м., на две нива в Изложбения парк до Версай. На приземния етаж има огромна изложба на шоколадови изделия с хепънинги, ателиета и артистични пърформанси. Артисти, дизайнери, шоколатиери, прочути сладкари излагат произведенията си, а страни-производителки имат щандове за какао. Има конференции за актуалните теми, касаещи какаото, коментирани от значими имена в бранша. Има кулинарни конкурси, които изправят професионалисти и аматьори на една сцена и аматьорите са награждавани за своята креативност и откривателство. Има уъркшопи за деца, които ги потапят в шоколадовата магия. Има изложба, посветена на историята на нектара на боговете. Ретроспективна изложба на 150 емблематични рокли от шоколад, създадени от 20 години насам от шоколатиер и дизайнер в тандем.

Вече беше обявена и темата за Шоколадовия шампионат, който се провежда единствено в Париж на всеки две години и предстои през 2015 г. Неговата тема ще бъде „Вдъхновение от природата“.

 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР