Vip Brother

Кодът е жълт

Ирина Иванова 13 November 2014

„Балонът се надува, надува, надува... Надувайте, момчета, да стане на парчета! Бум!“ Това е една детска песничка-игра от соца и настоящият сезон на ВИП Брадър, посветен на „онези“ 45 години, наистина ми напомня за нея. Във всяко издание на шоуто напрежението е толкова голямо, че имам чувството, че накрая всичко ще се взриви пред очите ни. Ние ще седим на диваните си и ще гледаме тъпо пушещия телевизионен приемник пред себе си, а в оцелелите от взрива парчета екран вече няма да виждаме Евгени, Евгения, Тачо, Зорница и прочее. В тях ще сме ние самите. Това е задачата на Брадъра – да ни предложи огледало. Понякога счупено или замъглено, или криво, или увеличително, но все пак в него винаги си ти самият

Гледам ВИП Брадър с огромен апетит и във всичките му форми – вечерни лайфове, дейли епизоди, коментарите в „На кафе“ при Гала, дискусиите във фейсбук страницата на предаването, а после и „Голямата уста“. „Избиха рибата!“, си виках. И беше факт. Рейтинги до небето! Всеки випбрадърски ден имаше по някое скандално признание, сензационно разкритие или внезапен обрат, а понякога – и трите едновременно. Съдейки по участниците, сезонът се очертаваше величествен – любовен триъгълник, естрадна икона, ексцентричен пиар експерт с добър усет за скандали, бивша тв водеща, която цялото звездно войнство ненавижда, певица-готвачка със страхотни крака, джаз прима с интересен живот и т.н., и т.н.

Имахме звезди на ръба на нервна криза още на втората седмица! Проблемът? В началото бе един – кой е по-по-ВИП. Кой къде е разпределен да живее и защо. Когато става въпрос за виповете, суетата и егото са неизбежни техни сенки. Играта си е игра, но и суетата си е суета. После в Къщата се вряза едно камикадзе – Зорница Линдарева, любовницата на Тачо. „Сега Тачо ще може да сравнява. И двете имаме малки дупета“, беше една от първите й реплики към Жени Калканджиева, шестата по красота в света отпреди 19 години, най-успешната Мис България на всички времена и шефка на модна агенция, чийто мъж бедната малка богата Линдарева е имала смелостта да приеме в леглото си. След което й поиска бански назаем, за да поплува в басейна. Всичко това – на петата минута от влизането си в къщата на баш виповете. Е, не е ли камикадзе! Зорница издразни успешно почти всички, включително и самата Жени, и изведнъж в Къщата рязко се покачи необходимостта от алкохол. О, блажена огнена вода! В теб е истината.

Алкохолът ми прилича на онази субстанция, с която се проявява филмова лента. Точно така някои от нашите випове се проявиха именно благодарение на него. Всъщност алкохолът винаги е бил най-добрият приятел на ВИП Брадър. Ако не беше той, дали щяхме да чуем знаменития монолог на Жени Калканджиева за това кога се казва, че ти си е..л някого, и кога – че той теб те е е..л. В общи линии, нейната версия беше, че който купува мерцедеса (цитирам марката по памет), той. Не че е далеч от истината.  

„Ако искаш да запазиш нещо в тайна, трябва да го скриеш и от себе си.“ „1984“, Джордж Оруел
И като отвори Жени въпроса за парите и е.....о, Брадъра реши да покаже на виповете кой кого и им врътна кранчето на седмичния бюджет. Дойдохме си на думата. Пари. Няма пари – няма храна и алкохол. Имаме проблем. Яденето и пиенето – двата кита, на които се крепи клетото човешко съществуване изобщо – винаги са катализатор на проблемите и във виповия живот в Къщата. Не знам дали сте забелязали, но лишаването на съквартирантите от храна и алкохол е един от ключовите моменти във всяко издание на шоуто и това не е случайно, тъй като на ръба на принудителния глад се проявяват най-примитивните човешки инстинкти. На ръба на глада всички маски падат, а при видове като виповете маските са много и е важно да паднат. Абсолютно същото важи и за алкохолния „глад“, между другото. Алкохолният глад е нещо като ВИП-глад. Липсата на алкохол е другият най-добър приятел на ВИП Брадър.

Успоредно с всичко това Евгени Минчев, когото за по-кратко ще наричаме Лорда, си играеше своята игра в стил one man show. Според мен той си живее в някакъв свой си ВИП Брадър непрекъснато, в който той си е и випът, и Брадъра. И напълно е изперкал от собственото си шоу и от тоталната си самота в него. Но ако някой беше във възмутителна степен себе си – заветната цел, декларирана от почти всички випове при влизането им в Къщата, – то това е именно Лорда.

Мислех си много какъв би могъл да е критерият за това кой ВИП е бил себе си и кой не. И си намерих един лично мой критерий – да ме е накарал да се възмутя поне веднъж. Защото никой не е съвършен. Нужни са самочувствие и смелост (и алкохол, разбира се), за да покажеш пред цяла България лошите си страни и непоносимите черти на характера си. В този ВИП Брадър моите „възмутителни герои“ са Евгени, Евгения и двете Камелии. Воче, защото показа махленското в себе си, а Камелия Тодорова, която иначе е тотален „пас“, просто защото не й пука и съвсем спокойно си се показва в Изповедалнята пред цяла България без капка грим пред безмилостното фронтално око на камерата и без специално осветление. Неслучайно с първата си такава поява предизвика шок и мощен зрителски писък: „Брадъре, върни й гримовете!“. После да не кажете, че искате звезди без маска и грим. Не, не искате.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР