Идеално време за закуска. Да, ама не

eva.bg 22 November 2014

За близо 60% от българките то не настъпва почти никога. В изследване на агенция Gemius с подкрепата на Unilever се вижда, че едва 37% закусват всеки ден. Най-честите обяснения са „не съм гладна“ (83,5%) и „нямам време“ (14,3%). Доц. Веселка Дулева, национален консултант по хранене и диететика, предлага просто решение за първото – вечер да хапваме по-малко, за да имаме време да огладнеем. Проблемът е, че точно вечерята най-често е основното хранене на българина. 9 от 10 човека не я пропускат.  

Диетоложката д-р Мария Николова препоръчва в закуската ни да фигурират продукти, съдържащи полезните Омега 3 и 6 мастни киселини - единствените, които тялото не може да произведе, а се нуждае от тях всекидневно. Богат източник за тях са риби, зехтин, слънчогледово, ленено, соево масло и продукти, направени от тях, като новите маргарини, съдържащи Омега 3 и Омега 6.

Сандвич „Авокадо сила“

Продукти: една филия многозърнест хляб, половин авокадо, лимонов сок и сол на вкус. Накълцайте авокадото на кубчета, смесете го със сока и солта и разпределете върху филията. Този сандвич кулинарната блогърка Сандра Алексиева препоръчва като подходящ за бързо и лесно приготвяне сутрин.

Пълнозърнеста закуска

За де се реши проблемът с "нямам време" при малко повече желание за здравословна закуска може да накиснете в купичка с вода или мляко пълнозърнести храни от вечерта. А на сутринта да добавите само пресни или сушени плодове, ядки и мед.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР