Спа-керванът върви към Маракеш

Да последваме знаменитостите и свитата им от папараци

Елка Влаховска 28 November 2014

La Mamounia

Снимка: Пресофис на хотелите

Ако през лятото европейският шоу елит е в Сен Тропе, през ноември ще го откриете в Маракеш. Тогава температурите там са 20-25 градуса, а и се провежда Международният филмов фестивал на Маракеш, определян като африканския вариант на фестивала в Кан

Маракеш е модел за гостоприемство с над 1000 хотела за всеки вкус и джоб. Исторически е предопределен за място за удоволствия, тъй като през Атласките планини граничи с пустинята и оттам поколения берберските племена са идвали да продават стоките си и да търсят развлечения. Тази живописна и жива култура ще срещнете на Джамаа-ел-Фна – отворено пространство за търговия и шоу. Това е истинска сцена под открито небе – с изобилие от традиционна храна и смели артисти – от акробати и гълтачи на огън, до разказвачи на приказки и змиеукротители. 

Къде да се загубим: в Стария град – Медината – с тесните улички и риадите (стари традиционни марокански къщи с вътрешен двор и фонтан, в които сега отсядат търсачите на автентични усещания). Цялото пространство е огромен лабиринт – чаршия на местните търговци и занаятчии. Може да си намерите интересни и редки стоки, но много внимателно трябва да си изберете гид (пълно е с шарлатани и сладкодумни просяци).

Другата възможност е да се доверите на сетивата си: звън на чукове ще ви отведе при традиционно орнаментираните марокански фенери в Haddadine Souk, миризмата на кожа – при папуците и кожените пуфове в Cherratine Souk, ароматът на ориенталски подправки – в Rahba Kedima. Ако огладнеете по обяд, само се огледайте за врата, декорирана с овча глава, в Ablueh Souk. С помощта на десетте си пръста може да си поръчате и да се пазарите за неустоимото агнешко, бавно изпечено в гореща пепел.

Къде да снимаме: в градината Мажорел, където е живял Ив Сен Лоран. Не си правете селфита, а уловете неземното кобалтовосиньо, най-яркото лимоновожълто и патинираното зелено сред редките видове африкански кактуси.

Къде да отседнем: задължително в хотел със спа център. В Маракеш са издигнати в култ традиционният хамам и ритуалите с арганово или розово масло.

Петзвездният La Mamounia от Уинстън Чърчил насам посреща каймака на обществото. През ноември и декември холивудски и европейски кинозвезди пребивават инкогнито в него. Хотелът е митичен за града и е една от неговите емблеми. Четири ресторанта с най-доброто от мароканската кухня, огромен спа център и градина с уханни лимонови и портокалови дървета осигуряват петзвездна наслада. Построен в началото на миналия век и нееднократно реновиран, девизът на хотел La Mamounia е „90 години и нито една бръчка“.  

Palais Namaskar е изборът за романтичен уикенд за двама. Ексклузивните пакети включват стая с частен хамам плюс 4-часова терапия с арганово масло за двама.

Selman Marrakech е един от последните играчи на ултралуксозната бутикова сцена – 30 делукс и супериор стаи, плюс 5 вили в стил риад с частна градина, топъл басейн и личен иконом. Хотелът притежава и конюшня за чистокръвни арабски коне, при това – в дизайнерско изпълнение.

The Pearl Hotel, също ново елитно място в Маракеш, е предизвикващо възприятията арт пространство. Хотелът е своеобразна галерия на марокански и световни представители на съвременното изкуство. В салоните му може да се видят интересни изложби и частни колекции. Там е и мястото да научите повече за галериите в Новия град на Маракеш, където може да попаднете на  колекционерско изкуство.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР