Занаятите на Мароко в Paradise Center

Невероятна изложба показва на живо как се изработват бижута, килими и традиционни за страната предмети на бита

Елка Влаховска 20 November 2014

До 29 ноември посетителите на Paradise Center ще могат да се докоснат до автентичните занаяти на Мароко. На площ от 800 кв. м. на първия етаж се разположи удивителен павилион, по дизайн на традиционната мароканска архитектура.

Прекрачвайки прага му, попадате в приказките от 1001 нощ. Пред очите на посетителите майсторите-занаятчии изработват бижута, съдове за чай, купи, кани, подноси, тъкат на стан килими и черги, с които се слави страната по цял свят. В отделни кътове се изработват традиционните ръчно везани седла за надбягванията с арабски коне, дървените кутии за шах и чибуците, прочутите марокански фенери, както и известните кожени чехли и бабуши (известни у нас като „папуци“).

Майстори-калиграфи могат да изпишат името ви на арабски за спомен или може да си направите красива рисунка с къна върху ръката. Богатството на страната като производител и износител на фурми, смокини, подправки, ароматни масла, чайове е разстлано в отделен павилион. Преживяването е изключително и несъмнено всеки ще намери своя находка, която да си купи за спомен.

Занаятчийската изложба отразява древното богатство на Кралство Мароко. В този сектор на икономиката са заети около 2,3 милиона занаятчии. Организирана е от Посолството на Кралство Мароко у нас и е част от инициативата „Дни на Мароко в България“ от 19 до 30 ноември.

В програмата на дните са и ревю на автентична мароканска мода на 20 ноември от 20 ч. в Paradise Center, дни на мароканската гастрономия в София Хотел Балкан – 25, 26 и 27 ноември, филм на мароканския режисьор Набил Аюш “Конете на Бога“ на 28 ноември от 19 ч. в Дом на киното. Филмът е разтърсваща история за това как се набират младежи за терористична група и е основан на действителни факти.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР