Да мия или да не мия косата?

Отговор дават популярните напоследък движения No Poo* и Co-washing**

Свобoда Сидерова 21 November 2014

Идвало ли ви е някога наум какво ще стане, ако престанете да миете косата си? Не бърчете нос. Въпреки лошата миризма пренебрегването на шампоана е... полезно за косата. Причината е съдържащите се в някои миещи средства сулфати, силикони и и прочее вредни съставки. „Няма да пиете или ядете тези неща. Защо тогава ги нанасяте на косата“, е типичен аргумент за феновете на  No Poo. Само не мислете, че натуралистките ходят немили-недраги като клошарки. Те мият косата с обикновена вода, а веднъж на няколко седмици използват сода за хляб или жълтък в качеството на шампоан и ябълков оцет вместо балсам. Допускат се и екстри: етерично масло от иланг-иланг за ароматизиране и регулиране на себума и зелена глина за освежаване на корените.  

Челен опит

Кумирът на тийнейджърките Робърт Патинсън неведнъж шокира с отношението към външността си. Звездата от сагата „Здрач“ признава, че рядко ползва шампоан, като рекордът му е 6 седмици. Джесика Симпсън и принц Хари също загърбват хигиенните навици. Странно е, че ги поддържат и мастити коафьори. Гуидо Полау например твърди, че откакто мие главата си веднъж месечно, косата му е по-блестяща и далеч по-мека на допир. Според Джоузеф Зеласко (Joseph Zelasko), съсобственик на салона 74 в Ню Йорк, шампоаните са патогенни. Нужни са ви 4 седмици, за да минете Рубикон. Дотогава може да ходите на плитка. И без това е фешън.  

За и против

Преди да  направите характерното въртене на ръката, означаващо пет часа на въртележката, помислете малко. Какво става с косата, ако ползвате всеки ден шампоан? Правилно, тя започва още по-бързо да се замърсява. Така кръгът се затваря: повече себум – по-често миене, по-често миене – повече себум. Да не говорим, че мазните корени водят до сухи краища, изтъняване на косъма и сух скалп.

Трихолозите не отричат параграф 22, но са категорични в едно. Ако живеете в магаполис, ползвате не най-добрата вода и всекидневно сте подложени на агресията на околната среда, се нуждаете от старателно почистване не само на косата, но и на скалпа. Както казва Филип Кингсли, защо след като почиствате лицето всеки ден, да не миете косата. Те пребивават в едни и същи места. Що се отнася до бабините рецепти, спецовете признават единствено ползата от изплакването с оцет. И то в случай, че нямате подръка средства за блясък или пък харесвате мириса на вчерашна салата.

 

* от no shampoo (никакъв шампоан)
** от conditioner only washing (измиване само с балсам)

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР