Между кориците

Майсторската, любовната, нобеловите, препоръчната и криминалната книга на месеца

eva.bg 15 December 2014

Майсторската
„Майстора на куполи”, Елиф Шафак, ИК „Егмонт“

Отново сме в Истанбул, любимия град на Шафак, но в ХVІ век. Едно момче и един необикновен бял слон, пратен като дар на султана, се забъркват с лукави придворни, красивата принцеса Михримах и султанския архитект Синан. Шафак в отлична форма.

Любовната
„Книжарничката на острова”, Габриел Зевин, ИК „Кръгозор“

Докато я четете, може да намалите парното. Ще ви сгрее с романтика. Ей Джей има книжарничка на остров и разбито сърце – жена му е загинала при катастрофа. Дори любовта му към книгите не му помага да види светлина пред себе си. Но се появява Амелия.

Нобеловите
„Дора Брюдер” и „Сватбено пътешествие”, Патрик Модиано, ИК „Колибри“

В „Сватбено пътешествие“ жена се самоубива, а мъжът, който я е обичал, решава да разбере защо. В „Дора Брюдер“ също има разследване – на изчезнало след много бягства от вкъщи еврейско момиче. Патрик Модиано е великолепен писател, вече и нобелист!

Препоръчаната
„Напълно изгубили себе си”, Карън Джой Фаулър, ИК „СофтПрес“

Дали шимпанзето е личност? Дали шимпанзето може да е човешка сестра? Халед Хосейни казва, че тази история има голямо сърце. А щом авторът на „Ловецът на хвърчила“ и „Хиляда сияйни слънца“ препоръчва книгата на Карън Джой Фаулър, ние се присъединяваме към феновете й.

Криминалната
„Копринената буба”, Робърт Галбрейт, ИК „Колибри“

Писател, когото малцина обичат, изчезва, а по-късно е намерен зверски убит. Жена му се обръща към Корморан Страйк – мрачния, но някак секси детектив, измислен от Дж. К. Роулинг под псевдонима Робърт Галбрейт. И който заплашва да се превърне в мания.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР