Сара Брайтман: Два аборта и развод промениха живота ми

Бракът й с Андрю Лойд Уебър се проваля, защото той иска съпруга и деца, а тя – турнета и албуми

Лилия Илиева 14 December 2014

Снимка: BEC, Getty Images

За Сара Брайтман, най-продаваното сопрано в света, се говори, че не просто пее, а отваря небесните врати и гласът й, който обхваща пет октави, пълни сърцето на всеки. Тя пее на английски, испански, френски, латински, немски, италиански, руски, мандарин, китайски, японски и каталонски

Сара е и актриса, танцьорка, авторка на песни. Танцува и свири на пиано от тригодишна, дебютира на театрална сцена на 13 г. в театър „Пикадили“ в Лондон, на 16 е солистка на групата Hot Gossip, на 18 прави свой собствен лейбъл – Уиспър Рекърдс. И пак тогава, на 18, се жени за музикалния продуцент Андрю Греъм-Стюарт. През 1983 г. се развеждат, защото Сара е влюбена в Андрю Лойд Уебър.

Две години преди това се е явила на прослушване при него за мюзикъла „Котки“, без да му направи особено впечатление. Започват връзка, развеждат се и две години по-късно се женят. Сара е на 24 г., Андрю – на 36. Превръщат се в любимата двойка на английските медии. Уебър пише за жена си главната роля във „Фантомът от операта“ и партии в още няколко от следващите си творби. Сара е най-голямата му муза и голямата му любов.

Уебър отказва да постави мюзикъла на Бродуей, докато не приемат Сара за главната роля. През 1988 г. Сара предизвиква фурор с изпълнението си. Албумът с мюзикъла се продава в 40-милионен тираж, ненадминат досега за подобен албум.

Бракът на Сара и Андрю продължава 6 години. Сара продава повече от 26 милиона копия от албумите си по цял свят и около 2 милиона DVD-та. Заедно с това преживява фалшива бременност, ражда мъртво дете и има два аборта. След всичко, което й се е случило, е приела, че никога няма да има дете.

Бракът й с Андрю се проваля, защото той иска съпруга и деца, а тя – турнета и албуми. „Не мога да бъда съпруга – признава по-късно в интервю. – Не съм такъв човек. Съпругите трябва да правят компромиси през цялото време. Аз знаех, че имам голяма дарба и трябва да я следвам. Опитах се да правя и двете, но не се получи.“

През 1990 г. се развеждат и Андрю среща следващата госпожа Уебър, която му ражда деца и обича коне. Сара Брайтман заминава да работи в Германия с един от членовете на групата „Енигма“, Франк Петерсон.

През 1992 г. се самоубива баща й, който е на 57 г. „Беше много интелигентен, но доста интровертен – разказва Сара. – Трябва да е задържал много гняв в себе си. Когато го намериха задушен в колата си, беше разведен с тогавашната си жена, бизнесът му пропадаше... Бил е уморен. Постъпил е правилно и е направил нещо изключително смело! Свещениците ще ме убият за тези думи. Но не мога да го обвинявам. Последното, което ми каза, беше: „Сара, спри да записваш поп албуми. Моля те, записвай класика. Това, което правиш най-добре.“

Сара Брайтман е първата певица, поканена да пее на олимпиада два пъти – в Барселона през 1992 г. и в Шанхай през 1998-ма. Присъства и в Рекордите на Гинес с най-продавания сингъл на немския пазар – дуета й с Андреа Бочели Time To Say Goodbye.

На 7 април 1998 е една от гост звездите на 50-годишния юбилей на Уебър, където пее „Фантомът от операта“ с Антонио Бандерас. Най-новото й приключение е подготовката й да лети с руската ракета „Союз“ в Космоса. Ще гостува на Международната космическа станция през 2015 г.

Преди това обаче Сара Брайтман намери време да отговори на въпросите на EVA.

Можете ли да разкажете повече за идеята си да летите в Космоса? Какво ви вдъхнови за това?

Мечтая си за това от дете. Раснах през 60-те години и когато видях на моя черно-бял телевизор как първият човек стъпи на Луната, това ме вдъхнови. За мен смисълът на живота е много прост – да намериш най-голямата си мечта и да я реализираш. Така че това е най-голямата ми мечта и очаквам да я сбъдна от почти 20 години. Още не мога да повярвам, че ще се случи.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР