"Серена" вместо Мойсей

3D епосът "Изход: Богове и царе" на Ридли Скот ще гледате така или иначе. Затова ще ви разкажа за различния филм, който от днес тръгва в кината - "Серена". Знаете ли за какво става въпрос в него? За хищници в кожи на човеци.

Ирина Иванова 12 December 2014

„Изход: Богове и царе” на Ридли Скот е грандиозен 3D eпос, в който се разказват събитията от библейската книга „Изход” – бягството на евреите, водени от Мойсей, през пустинята и пътя им до Обетованата земя. Филмът е точно такъв, какъвто очаквате. Ридли Скот още от „Пришълеца” показа, че е майстор на висок клас екшън епоси и екшън драми (между другото и в „Богове и царе” участва любимата му Сигърни Уивър); Крисчън Бейл, изключителен актьор (гледали сте го в „Американски психар”, „Американска схема” и др.) е в ролята на Мойсей. Ефектите са жестоки – Червено море се разтваря току пред носа ни... Само ще кажа, че в тази история най-вълнуващ е самият образ на библейския Мойсей - на човека, който минава през ада, за да осъществи целта си и умира в преддверието на същата тази цел. Това е силно вълнуващ архетип и Бейл го пресъздава, преминавайки през цялата палитра от чувства – безразсъдна смелост, лудост дори, гордост, непоколебима самоувереност, жестока амбициозност и накрая осъзнаването, че не можеш да победиш съдбата и пътят ти свършва точно тук, на прага на успеха. Но други ще преминат през този праг, не ти. За мен тази драма е сърцето на филма.

Обаче сега ще говорим за друг филм – „Серена” с Дженифър Лорънс и Брадли Купър, които за трети път се срещат на снимачната площадка, след прекрасните „Наръчник за оптимиста” и „Американска схема”. „Серена” е заснет преди три години, но има сериозни проблеми с разпространението и затова едва сега успява да се добере до нашето внимание. Създаден е по едноименния роман на Рон Ръш от 2008 г., а режисьор е Сузане Биер – датчанка, чийто филми „След сватбата” и „Всичко, което изгубихме” получиха номинации съответно за „Оскар” и за „Златен глобус”, а последната й творба „В един по-добър свят” получи и двете награди като Оскарът й е за най-добър чуждоезичен филм. Сега Сузане Биер изпробва силите си в една холивудска формула, но й придава друг вкус, друг ритъм, други интонации. Знаете ли за какво става въпрос в този филм? За брак между два хищника в човешки кожи.

Филми като „Серена” те изкушават да ги наречеш романтични, защото в центъра им са мъж и жена, които... И ето тук се появява трудността. Не е толкова лесно да се каже, че тези двамата герои от „Серена” се обичат в традиционния смисъл на думата. Дори „обичат” е доста неуместна дума. Онова, което има между тях, е огненосиньо, а не огненочервено. Лед. Страст, която ги държи в орбитата един на друг, но е ясно, че те никога няма да станат едно цяло. Този копнеж на всички влюбени – да се слеят и така нататък – забравете това. Любовта на Серена (Лорънс) и Джордж (Купър) е от другия тип – сурова, студена, понякога отблъскваща дори. И много лесно се превръща в омраза, ненавист, в жестокост дори. Действието се развива на фона на величествените пейзажи на Северна Каролина и, разбира се, безсмъртните заснежени планини допълват това усещане.

Демонстративно не романтичен, дори анти романтичен филм, но на мен ми харесва много. А Лорънс и Купър имат всички шансове да се превърнат в култов екранен тандем.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР