В ретро стил

Една изпробвана рецепта от архива на EVA за пуйка с кестени, стафиди и коняк

Диана Шингарова 23 December 2016

Бъдете смели за празника и опитайте като мен да приготвите коледна пуйка с разкошна плънка от кестени и коняк в компанията на печени зеленчуци. Полейте шикозното и изтънчено френско ястие с вино в кристални чаши. Моята коледна пуйка се оказа малко големичка, почти 5 кг, така че, роднини и приятели, не чакайте покана, а идвайте у нас, облечени в усмивка и празнично настроени.

И един съвет - не оставяйте пазаруването за последния момент, защото ако не намерите прясна птица за празника, а попаднете на замразен екземпляр, ще ви се наложи да почакате около ден, докато се размрази и стане добра за готвене.

Коледна пуйка с кестени, стафиди и коняк
Измийте и подсушете пуйката. Овкусете с черен пипер и сол отвътре и отвън. За плънката: разтопете 60 г масло, запържете 1 голяма глава лук до златисто, добавете 200 г гъби, нарязани на ситно. Добавете още 500 г свинска кайма, 500 г сварени и обелени кестени, 200 г стафиди, 50 мл коняк и 1 яйце. Посолете и подправете с черен пипер. Напълнете пуйката с получената плънка и зашийте. Поставете в тава, поръсена със стръкове салвия, магданоз и зехтин. По желание глазирайте пуйката с мед. Печете на фурна около 3 часа и половина на 180 градуса, като периодично поливате със соса. Най-лесно може да прецените времето, като предвидите по 40 минути печене на килограм тегло на птицата. Ако пуйката започне да потъмнява, покрийте с намазнено алуминиево фолио. След изваждането от фурната, оставете пуйката да престои около 20 мин., преди да махнете конците и да сервирате.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР