Файв Фингърс

Две мнения за „кракавиците“

18 December 2014

Петопръстките са от т.нар. минимални (или минималистични) обувки. Те помагат на стъпалото да се доближи повече до сетивността, която бихме имали, ако сме боси. В същото време имат стабилна подметка, която защитава крака от нараняване.

Особеното при обувките с пръсти е, че те обикновено са по-леки дори от минималните обувки. Усещането е като да носиш чорап с подметка. Прилепват като ръкавица на крака и не правят пришки и мазоли. Отварят пръстчетата, за да не се сбиват едно в друго, което кара крака да се чувства добре. Обикновено не могат да се носят в мокро време.

За повече инфо www.vibrambg.com

Калина Радичева, юмейхо терапевт IV дан, преподавател по юмейхо и йога инструктор

Юмейхо терапията е лечебен масаж за цялото тяло, авторска система на японския лечител Масаюки Сайонджи, основател на школата по юмейхо в България и в няколко европейски страни. Състои се от 100 базисни масажни и наместващи техники и е една от най-цялостните и изчерпателни системи за премахване на напреженията, натрупани в тялото вследствие на изместването на центъра на тежестта, въздействието на гравитацията и обездвижването.

Човешкото тяло представлява вертикална конструкция, много подобна на сграда. Тазът е нейната основа, центрирана върху двата крака, а гръбнакът заедно с главата е носещата му колона. Цялата тежест на тази конструкция пада върху двете стъпала. По идея тази конструкция би трябвало да е симетрична и добре центрирана, а върху двете стъпала да се разпределят по 50% от тежестта на цялото тяло. Днес обаче 99,9% от хората се раждат и израстват с тазови и гръбначни изкривявания, симетрията отдавна отсъства от човешкото тяло, а тежестта към двете стъпала се разпределя в средно съотношение 40 към 60%. Носещият по-голямата тежест крак с годините се уморява, ставите се разболяват, другият атрофира, а гръбначното изкривяване се задълбочава.
Днес атрофиралите ни от носенето на неудобни обувки и особено обувки на токове стъпала се нуждаят от спешна реставрация. Мислещите и осъзнаващи хора, създали обувките Файв Фингърс, правят тази реставрация възможна. Изследвам животворния ефект от ходенето по петопръстната система вече цяла година. За съжаление повечето реакции, които предизвиквам, са възгласи от рода на: „Не те ли е срам да ходиш с това?“, „Не те ли боде?“, „Приличаш на плешив хобит!“. Като юмейхо терапевт, който се бори с човешките кривини в името на здравето и симетрията, приветствам появата на кракавиците Файв Фингърс като ценен помощник в моята работа.

Надежда Петкова, специалист по ресторативно движение

Ресторативно движение е система за индивидуален за всеки човек и обективен за всички хора начин на подредба на тялото, който ни носи най-много ползи и най-малко проблеми като износване. Това се постига чрез корективни упражнения, подобряване на начина на ходене, осъзнаване и променяне на вредни двигателни навици. 

Стъпалата ни са „очите“, с които усещаме земята под нас. 25% от костите и мускулите на цялото тяло са от глезена надолу. Стъпалото има невероятни способности да се наглася и деформира спрямо различни повърхности и да подава сигнали за много фини настройки към останалите части на тялото – крака, таз и т.н. По този начин много травми и проблеми могат никога да не се случат. Това важи само ако ходехме боси по естествени повърхности. А ние не го правим. Но ако искате да подобрите състоянието на стъпалата си, започнете внимателно да избирате обувките. Някои ще си кажат, че това не е модерно, не е красиво. Е, и куцането на мен не ми изглежда красиво.
Можем да започнем постепенно. Да опитаме да ходим боси вкъщи или с нехлъзгащи се чорапи, ако ни е хладно. И когато не ни гледат и искаме да се разходим, да мушнем едни петопръстки. Само не се заблуждавайте, че ги обувате и ходите часове наред или пък тичате. Това може сериозно да ви травмира. Стъпалата нямат навик да се движат по този начин. Те винаги са били защитени от дебела подметка. Може сетивността също да ви е в повече. Може и да ви боли. Не правете нищо, което ви е неприятно. Напредвайте бавно. До половин час на ден. Но знайте, че с времето ще започнете да се чувствате така, все едно ви правят масаж на стъпалата. Особено ако ходите по естествени повърхности. Глезените, коленете и хълбоците ви ще се чувстват все по-добре. С петопръстките стъпваме по-внимателно и намаляваме въздействието на вибрационните сили нагоре по крака при поставянето на петата на земята.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР