Домът на Томи Хилфигер в Маями

Според американците има три думи, с които да оцениш дизайна: „да“, „не“ и „уау“. Избираме третия вариант, по американски

Елка Влаховска 19 February 2015

Модният ас Томи Хилфигер и съпругата му Дий показват дома си в Маями в авторитетното издание Architectural Digest. Интериорът е дело на дизайнера Мартин Булард, който е правил и къщата в Лос Анджелис на Елтън Джон и Дейвид Фърниш. „Решихме да направим къща във Флорида заради хубавото време и палмите, и за да се забавляваме“, обяснява Хилфигер. Другият мотив е, че този дом ще е изключително подходящ за голямата колекция поп арт на семейството, сред която са творби на Анди Уорхол и Деймиън Хърст.

Досега картините, пластиките и постерите са били „на склад“ в дома им в Кънектикът. Той е обзаведен в кънтри стил и не е подходящ за излагане на тези произведения на изкуството. Ваканционната им къща на остров Мустик пък е в типичен британски колониален стил, който категорично не се съчетава с цветната оргия на поп арта. Ето защо Маями с атмосферата, цветовете и емоциите си е подходящото място.

Къщата е на 1300 кв.м, обширно пространство с изглед към плажа и океана. За работата си по обзавеждането дизайнерът разказва: „Томи и Дий имат невероятно чувство за мода и моята работа беше да го изразя чрез езика на интериорния дизайн. Заедно решихме, че домът ще е микс от арт галерия и диско лудница от 70-те години на миналия век.“ 

Като начало Булард премахва дървените ламперии и оставя стените бели, сменя подовите настилки със стъклени бели плочки, а в кухнята се заиграва с черно-бели райета. И тогава се отдава на истинската цветна вакханалия по желание на Дий, която нарежда „нищо, което не изглежда психеделично или грууви, да не влиза тук.“ За късмет Томи Хилфигер е прекарал най-лудите си години в култовия клуб Студио 54 в Ню Йорк и пази добри спомени за атмосферата там.

Така постепенно къщата се изпълва с мебели, предмети и изкуство, израз на  творческата лудост на 60-те и 70-те. Домът носи атмосферата на онези времена с усещането за свобода и за смелост на изразяване. Дали ще е хвърлящият се директно в очите килим с цветни спирали в хола, или тапетите с банани в банята (те излъчват и аромат на банан), този дом защитава девиза на Маями: „Прекалено много не е достатъчно“.       

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР