„София Филм Фест 2015“ - какво ще гледаме

Тази година изданието е посветено на 100-годишния юбилей на българското кино

30 January 2015

Кадър от филма „Левиатан” номиниран за "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм

Деветнадесетото издание на „София Филм Фест“ ще стартира на пети март и вече е ясна част от програмата, която ще включва около 150 пълнометражни игрални и документални заглавия, както и над 70 късометражни филма. Откриването ще е с официалната премиера на първия игрален филм на живеещия във Франция режисьор Георги Балабанов. „Досието Петров” е по сценарий на кинолегендата Жан-Клод Кариер, с участието на Михаил Билалов, Христо Шопов, Цветана Манева, Ани Пападопулу, Радина Кърджилова, Деян Донков и др. Кариер ще удостои премиерата с личното си присъствиe, след като получи почетен „Оскар” за цялостно творчество.

Кадър от филма "Досието Петров"
Един от специалните акценти в програмата на София Филм Фест в годината, в която празнуваме 100-годишния юбилей на филмовото изкуство у нас, е именно българското кино. Най-новите български творби, създадени през последната година, ще бъдат показани, заедно с две специалните селекции - „Десет класически български филма (до 1989 г.)” и „Десет филма на новото българско кино (след 1990 г.)”.

Рубриката „Големите награди” включва филми, спечелили най-важните призове от водещите кинофестивали в света. Сред заглавията в програмата са „Зимен сън” („Златна палма” - Кан’14) на Нури Билге Джелайн, „Черен въглен, тънък лед” („Златна мечка” – Берлинале’14) на Дяо Инан, „Гълъб седна на клон, разсъждавайки върху съществуването” („Златен лъв” – Венеция’14) на Рой Андершон.

Едно от най-очакваните събития ще бъде шедьовърът „Левиатан” на Андрей Звягинцев („Златен глобус” за чуждоезичен филм и номинация за „Оскар” за най-добър чуждоезичен филм). В програмата присъстват още няколко заглавия свързани с тазгодишните оскарови фаворити. Това са „Два дни, една нощ” на братя Дарден, който донесе номинация за Марион Котияр, „Моята разходка в дивото“ на Жан-Марк Вале с Рийз Уидърспун и Лора Дърн (и двете са номинирани за играта си), както и „Все още Алис” с Джулиан Мур, която почти сигурно ще си тръгне със статуетка от церемонията.

Пълната програма на фестивала, подробна информация за кината, филмите и гостите ще бъде ясна в края на февруари. За повече подробности може да посетите сайта на „София Филм Фест“.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР