Зехтинът предпазва от зъбна плака

Една забравена процедура напоследък се връща на мода – жабуренето с олио или зехтин

Анета Дженева 09 February 2015

Д-р Цецка Вергилова е собственик на дентална клиника Medica 62 и е лекар по дентална медицина с частна практика от 1990 година до днес.

Тя има специалност Детска стоматология и е завършила редица практически и теоретични курсове в областта на естетичната дентална медицина. Член е на Българската академия по дентална козметика, Българското ендодонтско общество, а от 2007 година е и жури в националния дентален конкурс „Усмивка на годината“

В сайтове и блогове за здравословен живот авторите твърдят, че с техниката на жабурене всяка сутрин се извличат токсините от тялото, пречиства се устната кухина и дори се лекуват хронични болести като алергия например. Какво е мнението ви за тази процедура като стоматолог с дългогодишна практика?

Д-р Цецка Вергилова
Мисля, че е много хубава очистваща процедура. Това е древна аюрведична практика, на повече от 3000 години. Ефективността й се състои в стимулиращия ефект, който зехтинът или сусамовото олио имат върху отделителната система на организма. Те повишават отделянето на слюнка, извличат токсините през слюнчените жлези и очистват и кръвта.

Имат и благотворно влияние върху венците. Аз лично практикувам жабуренето със зехтин от известно време, а моя приятелка, която от много години упражнява тази техника, почти не отлага зъбен камък. Жабуренето със зехтин всъщност намалява способността на бактериите в устната кухина да колонизират по зъбите, образувайки зъбна плака, която след 48-ия час се превръща в зъбен камък.

Как е най-правилно да се прави жабуренето, колко време да му отделяме и с какво да се изпълнява?

Според аюрведа времетраенето на процедурата трябва да е между 15 и 20 минути, докато зехтинът в устната кухина стане на пяна с бял цвят. Най-добре е очистващата практика да се изпълнява сутрин, преди да измиете зъбите си и преди да сте пили и яли каквото и да е.

Важно е да жабурите само със студено пресован зехтин или със сусамово олио – без термична или химична обработка. Добре е бутилката да се затваря бързо и плътно след употреба, за да не се получи окисление. След процедурата изплюйте, изплакнете с вода и след това измийте зъбите си.

Вярно ли е, че жабуренето с кокосово масло е отлична избелваща зъбите процедура?

Не мисля. По-скоро това е очистваща, а не толкова избелваща практика. Все пак, когато зъбите са чисти, те и изглеждат по-бели.

Какви са вашите съвети към хората, които искат да поддържат отлична хигиена в устата и да имат красива усмивка?

Моят съвет е независимо от домашните практики, които използвате, задължително два пъти в годината да правите професионална хигиена и профилактичен преглед при зъболекар. Това ще ви осигури ранна диагностика на заболявания в устната кухина и по-леко, както и по-евтино лечение.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР