Суровоядството с разум и чувства

Две мнения за този все по-полулярен начин на хранене

Адриана Попова 02 March 2015

Снимка: Светослав Караджов и личен архив

Делчо Добрев е съпруг на Наталия Кобилкина. По професия е бизнес аналитик, напоследък изнася популярни лекции за собствения си двугодишен опит със суровоядството. Консултирахме храненето му с д-р Мария Николова, специалист диетолог в „Хил клиник“.

1. Рязък преход

Делчо Добрев: Рязък преход към суровоядство – преди това е на „стандартна“ фитнес диета от белтъци и въглехидрати, после минава към вегетарианството, но заради честата употреба на тестени храни напълнява, освен това „трябва“ да се храни 6 пъти на ден и денят му минава в приготвяне на храна. Решава да провери какви други видове хранене има по света и си харесва суровоядството. Твърди, че при него е много важно да се свържеш с вътрешното си чувство, което ти подсказва как да постъпваш.

Д-р Николова: Съществуват огромен брой алтернативни диетични режими, разпространявани като популярна литература. Много често зад тях не стоят сериозни медицински изследвания за ефективност и дългосрочност на резултатите и не се посочват и възможните рискове за здравето (бих ги определила като експерименти със собственото здраве). Назначаването на диетотерапия става само и единствено под контрола на лекар специалист или след консултация със специалист диетолог (на Запад dietition). Режимът на хранене никога не е стандартен и непроменящ се.

2. Губи 10 кг за месец

Делчо Добрев: През първия месец губи 10 кг тегло, толкова и през втория.

Д-р Николова: Нормално е да се загуби бързо телесното тегло при условие, че е преминал рязко към силно ограничително, нискокалорично хранене с не повече от 1200-1500 kcal дневно. Здравословното и трайно отслабване е с темп 0,5 до 1 килограм/седмично, което означава 2 до 4 кг месечно, и то под контрола на лекар диетолог, за да се следи дали се редуцира мастна маса, или се губи вода и мускулна маса от организма. Периодично се контролират промените в антропометричните показатели, телесния състав, кръвните, биохимичните, хормоналните и други показатели.

3. Води се по желанията си

Делчо Добрев: Яде каквото му се яде – например за обяд изяжда 1,5 кг домати и 1 авокадо. И яде колкото пъти на ден му се яде.

Д-р Николова: Суровоядството е една от формите на веганството. В случая е налице още по-ограничително хранене, граничещо с облекченото гладуване, тъй като пациентът се храни с големи количества пресни зеленчуци и плодове и много рядко приема сурови ядки (които се явяват единствен източник на белтък за него, пък било то и непълноценен белтък). Допълнително са изключени и зърнените и бобовите храни (източници и на сложни въглехидрати, и на непълноценен белтък), което прави подобен вид хранене изключително рисково за дългосрочното здраве. Изключени са белтъците, много нисък е приемът на въглехидрати и почти никакъв на мазнини – в авокадото се съдържа малко олеинова мастна киселина.
Яденето по всяко време наподобява храненето на новородените (така нареченото кърмене при поискване, което обаче постепенно преминава към регламентирани часове на хранене дори и при тях). Не е добра идея да се храним постоянно без хранителни паузи, защото организмът се поддържа почти през цялото време в така нареченото постпрандиално състояние (състоянието след нахранване с ексцесивно покачване нивото на кръвната захар и липидите – б. а.).

4. Чистене на организма

Делчо Добрев: През първите 2 седмици след преминаване към суровоядството има силно разстройство и чувства слабост, но това е заради „чистенето на организма“.

Д-р Николова: Нормално е да се наблюдава силна умора, отпадналост и липса на концентрация при подобен начин на хранене – заради ниските калории и недостатъчния прием на въглехидрати. Енергийният прием при този режим дневно е около 650 kcal от доматите и 640 kcal от авокадото – не повече от 1300 kcal дневно, при условие че активен, спортуващ млад мъж се нуждае от около средно 3000 kcal. Приемът на въглехидрати е около 135 г от доматите и около 35 г от авокадото, което е под препоръчителния дневен прием. Нормално е да се стига до замайване и слабост от развиващата се хипогликемия, а не заради „очистване на организма“. Няма научно доказани механизми, по които нашият организъм се „чисти“/„детоксикира“. Първоначалното разстройство е напълно обяснимо поради повишения обем на растителна храна, богата на разтворими и неразтворими фибри, което води до ускоряване на чревния пасаж.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР