Катарина Масети

"Добър любовник ли си? Измий и чиниите"

Адриана Попова 27 February 2015

Наскоро в книжарница видях книга с анотация – шведски бестселър. Изглежда, че след Стиг Ларшон и плеядата шведски автори на трилъри, се е появил нов литературен „жанр“.

фотография Thron Ullberg
В Швеция обаче расте и друга литература, в центъра на която е малкият човек и неговите големи приключения – вижте „Стогодишният старец, който скочи през прозореца и избяга“, или „Човек на име Уве“. Или „Мъжът от съседния гроб“ (ИК „Колибри”) – книгата на Катарина Масети, която ни покори с появата си преди две години. Преведена е на 33 езика. В нея се разказва за сложните, но и забавни любовни отношения между интелектуалка от града и фермер, който по собствените му думи твърде дълго не е имал друга компания освен кравите. Наскоро излезе и продължението на историята – „Семейна гробница“. Катарина Масети гостува у нас в рамките на Софийския литературен фестивал.

За Швеция казват, че е сравнително малка страна, която успява да продава на целия свят водка, кюфтенца и мебели. През последните години – и литература.

Имате предвид трилърите и детските книги вероятно.

Да, но вашата книга е роман за една любовна връзка. Защо не написахте трилър, а любовен роман?

Писала съм и трилър. Но не ми харесва идеята да убивам хора. Бях омъжена за фермер 20 г. През това време работех като радиожурналист. Колегите ми все питаха: какво правят фермерите през зимата. Казвах им, че и през зимата доиш кравите. За да спрат с въпросите, реших да напиша книга. За тежката работа на фермерите. Тя някак си се превърна в любовна история. Конфликтите в нея са взети от моя живот. Особено в продължението – „Семейна гробница“, тогава двойката има и деца. Когато имате твърде много неща за правене и твърде малко време за брака, винаги има конфликти.

Добре ви разбирам, въпреки че не ми се е налагало да доя в свободното си време. Можете ли още да издоите крава?

Разбира се. Всъщност много рядко доите с ръце. Правите го само ако кравата има инфекция. Тогава я доите отделно, за да не се смеси инфектираното мляко с останалото. А и аз го правех само в неделите. Единственият ден, в който можех да видя съпруга си.

Какво пречи на любовта, в романа и изобщо?

Ако работиш много и си много уморен, идват караниците. Но знам кое помага на любовта. Това е добрият секс. И сродното чувство за хумор. Мисля освен това, че и мъжете, и жените много искат деца. Особено ако са над 30. Това ги държи заедно.

Героинята ви ражда едно след друго 3 деца, междувременно прави и аборт. Толкова ли много деца има в шведското семейство?

Имаше период, в който жените тръгнаха да се образоват. И спряха да раждат. Но после настъпи бейби бум. Шведите обичат деца. Условията са чудесни. Имате почти цяла година отпуска по майчинство. 9 месеца за единия родител и 3 месеца за другия. При нас често бащите остават вкъщи с децата. В момента младите мъже в Швеция са също толкова грижовни, колкото и майките.

Вие имате ли деца?

Четири – трима синове и дъщеря. Имам и внуци. Скоро очаквам четвъртото. Майката току-що беше приета да учи психология в университета, със сина ми имат вече едно дете на 2 години. Попитала сина ми: мислиш ли, че бих могла да уча с тези две деца. И синът ми казал – да, разбира се. Той обича да се грижи за децата.

Швеция, изглежда, е страна на победилия феминизъм.

Швеция е доста феминистка страна. Когато бях радиожурналист, с колеги правехме феминистка програма. Ако чуете по новините, че заплатите в Швеция са се качили с 5%, „Радио Елън“ – така се казваше програмата – уточнява: заплатите на мъжете. А на жените са намалели с 4%. Разбира се, има и много антифеминизъм – в десните среди, които искат да спрат всякаква имиграция, те не обичат феминистите и хомосексуалистите. Но имаме и много силна феминистка партия. Когато представях „Мъжът от съседния гроб“ в Русия, участвах в радиошоу, имаше пряка връзка със слушатели. Обади се мъж да ме пита като съм феминистка, кой сменя бушоните у дома? Отговорих му: аз го правя, много по-лесно е, отколкото да готвя и да гледам деца. И той затвори.

В България много хора смятат, че феминизмът е донесъл размиване между половете. И сексът страда.

Една испанска министърка каза нещо много хубаво. Испанците мислят, че не ги бива да мият чинии, но затова пък били много добри любовници. А ние се опитваме да ги научим, че едното не пречи на другото. Моите синове нямат проблем с феминизма и това ги прави много по-щастливи. И кажете на българските мъже от мен, че силните мъже не се страхуват от силните жени. Дори бих казала, че ако един мъж не се чувства привлечен от силната жена, той вече има проблеми с потентността. В Швеция са правени статистики, които показват, че равнопоставените бракове, в които мъжът и жената споделят домакинската работа и парите, обикновено издържат по-дълго.

Хората в Швеция женят ли се? Тук бракът не е много популярен.

Третият ми син ме шокира. Каза, че приятелката му е поискала ръката му. Той е първият от децата ми, който обмисля тази опция. Бракът е по-скоро икономически въпрос. Но няма нищо лошо в това да се омъжиш. Стига да не се налага след това да се бориш за дивана и дистанционното. С брак или без, когато се стигне до раздяла, винаги е трудно.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР