Загадките на Буда

В златната статуя се крие медитиращ монах

Елка Влаховска 06 March 2015

Това, което изглежда като традиционна статуя на Буда, датираща от 11 век, се оказва, че е нещо повече и по-различно. Холандският музей Drents Museum, в който попада за историческо датиране и оценка това произведение на изкуството, прави анализ на статуята. В медицинския център Meander в холандския град Amersfoort, последно поколение медицинска техника и екипи от експерти установяват, че във вътрешността й са мумифицираните останки на будистки монах. Нещо повече – на мястото на вътрешните органи има навити на рула китайски ръкописи. Будисткият монах е известен като Liuquan и е от Школата по медитация в Китай. Според практикуващи будисти подобни мумии не са истински мъртви, а са в състояние на много дълбока медитация. Леле, какво ли е да „живееш“ така в продължение на десет века?

Според друга версия изкуството да се превърнеш сам в мумия е хилядолетна практика в Япония, Китай и Тайланд. Процесът изисква спазване на специална диета и пиене всеки ден на малки дози отровна отвара, която ще отблъсне червеите и насекомите, за да се съхрани тялото. Нeколцината монаси, които успели изцяло да осъществят процеса, били изключително почитани в тайните будистки общества.

Мумията Liuquan в статуята на Буда ще бъде изложена до 27 май в HungarianNatural History Museum в Будапеща, а после отпътува за Люксембург.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР