Кафето на Флинстоун - манията на 2015

Според New York Times от няколко месеца всяко уважаващо себе си кафене в Америка, пък и не само, предлага освен всичко друго и една нова напитка – чаша костен бульон

Ирина Иванова 16 April 2015

Костният бульон, наречен още „кафето на Флинстоун“, е част от последния най-горещ тренд в диетологията – така наречената палео диета, която набляга на храните, консумирани от нашите прадеди от каменната епоха, кроманьонците. Бульонът определено е основната и най-спорна „съставка“ на тази диета поради факта, че „костен бульон“ просто звучи зле и никак не е в съзвучие с толкова модерните напоследък вегетарианство, суровоядство, опазване на околната среда и т.н. Така че – вегетарианци, не четете следващите редове!

За всички останали само ще кажем, че костният бульон е една от трите задължителни съставки в хранителния режим на извънземните баскетболисти от „Лос Анжелис Лейкърс“.

„Изобретателите“ на този еликсир, кроманьонците, го приготвяли, като поставяли силно нагорещени камъни в корема на убитото животно и по този начин сварявали всичко вътре. Ние, разбира се, ви предлагаме далеч по-цивилизована рецепта. За да си направите съвършен костен бульон, преди всичко имате нужда от проверен доставчик на месо или месарница, на която можете да се доверите.

След това ви трябват хубави говежди кокалчета или опашчици, пилешки шийки и страховити пилешки крака. (Някои смятат, че звучи вещерско, но нима „чия“ не звучи точно така, както и „шия“, а „крака“, било то и пилешки, не се римува с „киноа“?! Ако ще говорим за звучене, разбира се.)

Вземате гореупоменатите кости и кокалчета, прибавяте зеленчуци, каквито имате в хладилника, без картофи и ориз, заливате ги със студена (студена!) вода до ръба на тенджерата (в идеалния случай се използва глинено гърне), добавяте две-три лъжици киселина (оцет, вино или малко доматено пюре), чиято мисия е да „извлече“ колагена от костите, и ги варите на слаб огън от 24 до 72 часа. Когато костите се варят достатъчно дълго, те започват да се разпадат и освобождават хранителни вещества и протеини, калциев фосфат и колаген в много по-големи количества, отколкото тези в бързите бульони.

Накрая прибавяте и някакви ароматни билки. Важно е костите буквално да се стопят в бульона. Така се получава великолепна питателна напитка, която ухае прекрасно и освен че може да се пие вместо чай, се използва и като чудесна база за супа.

А ето и какви са важните съставки на тази иначе толкова варварска напитка.

1. Желатин – истински балсам при всякакви проблеми със стомаха и червата, като синдром на раздразненото дебело черво или перфорирани черва.

2. Глюкозамин и хондроитин сулфат – помагат при болки в ставите и действат превантивно срещу тежки заболявания като остеоартрит и остеопороза.

3. Колаген, много колаген – обещава ни сияйна, млада и стегната кожа, великолепни нокти и блестяща коса. Всъщност именно заради колагена костният бульон е толкова популярен в момента. Наричат го еликсир на младостта.

4. Глицин – според специалистите естествено съдържащият се в костния бульон глицин дарява здрав сън и подобрява паметта.

5. Минерали – поддържат имунната система в пълна бойна готовност. Авторът на книгата „Първичен план“ Марк Сайсън определя костния бульон като суперхрана поради високата концентрация на минерали в костния мозък.

6. Фосфор, магнезий и калций – „светата троица“ на здравите кости и доброто настроение. Великолепна профилактика срещу остеопороза, тъй като калцият, съдържащ се в бульона, е във вид, много лесен за усвояване от организма.

7. Енергия – всички почитатели на еликсира свидетелстват, че става въпрос за истинска енергийна инжекция, макар че учените все още не могат да установят на какво точно се дължи това въздействие на бульона, тази първична сила, която ни дава. Факт е обаче, че нашите пра-прадеди от каменната ера са били в пъти по-силни от нас и може би една от причините е, че са консумирали много подобни бульони.

Топ 3 на най-странните бульони на света

Корейски бульон солонтан (seolleongtang): приготвя се от волски крака, варени в продължение на 10 или повече часа, докато не придобият млечнобял цвят. Поднася се с кръгчета лук, късчета месо, пресен лук и прясно смлян черен пипер.

Японски tonkotsu: пилешки и свински кости се варят поне 8 часа заедно със сол на вкус, половин глава лук и малко настърган джинджифил. След като изстине, супата е силно желирана и прилича на българската пача.
cow stomach soup, или иначе казано – шкембе чорба. Но нея няма защо да ви я представяме, нали?

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР