Как варненци станаха карибци

Можеш ли в съвременния свят да се отскубнеш от матрицата: 8-часов работен ден, къща, кола, банки, битови сметки, училище за децата? Можеш ли да захвърлиш всичко, да живееш на катамаран и да обикаляш Карибите?

Елка Влаховска 16 March 2015

Снимка: thelifenomadik.com

Мира и Иво от Варна, на 38 години, ни показват, че е възможно, ако сбъднеш мечтата си за щастие извън консуматорския свят. С тях пътува дъщеря им Мая, на 11 г., а 17-годишният им син Виктор след година плаване се е върнал на сушата. Но зад осъществената им мечта има дълга история.

EVA се свърза с тях чрез фейсбук, за да зададе въпросите, които вълнуват всяко свободолюбиво сърце. Пътувайки между Антилите и Бахамите, Мира успя да ни отговори.  

Кога започна номадският ви живот?

Още като се срещнахме с Иво (бяхме на 17 години), се оказа, че и двамата сме неизлечими пътешественици. Обикаляхме из България на стоп, с велосипеди, пеша, с влакове и в един момент започнахме да се опитваме да получим чуждо гражданство, за да видим света. По онова време като българи имахме нужда от визи почти за навсякъде.

Първо пробвахме да емигрираме в Австралия (на 21 години). Заминахме за Сингапур, 1998 г., със сина ни Виктор на 9 месеца. Там си направихме визи за Папуа Нова Гвинеа с идеята оттам да прекосим в Австралия и да кандидатстваме за бежанци. Но изобщо не можахме да се качим в самолета, тъй като нямахме австралийски транзитни визи. Върнахме се обратно в България след 2 месеца в Сингапур.

После заминахме за Мексико през 2000 г. (на 23 години). Прекосихме границата и влязохме нелегално в Америка. Преплувахме река Рио Гранде посред нощ с 2-годишния ни син, увит в найлонова торба. Но още същата нощ ни арестуваха.

Започнахме дело за бежанци в Ню Йорк и след 7 месеца чакане да се явим в съда и живот в невероятна мизерия и глад, без право на работа, без социални помощи, датата на делото беше отложена. И взехме автобуса за Канада, 2001 г. Там ни настаниха в дом за бежанци за месец. После си наехме квартира в Монреал с право на работа, училище, помощи и осигуровки. 2003-а спечелихме делото, 2009-а получихме гражданство и паспорти!

Какво работехте в Монреал?

Иво веднага си намери работа, която беше много тежка, на открито дори и през зимата, но плащаха добре - да ремонтира счупени дървени палети. Останалите работници - пияници, мързеливци, не си даваха зор. Иво, като се появи, започна да ремонтира 10-20 пъти повече от другите и се наложи да му плащат много повече отколкото на останалите. Но с цената на артрит на ръцете и кръв от носа вечер. Така успяхме да си купим къща в покрайнините на Монреал и започнахме да я изплащаме полека-лека.

Кога отново тръгнахте на път?

Иво започна работа като шофьор на камиони на дълги разстояния през 2003-а и аз го придружавах с децата. Превозвахме стоки между Канада и САЩ и имахме възможността да разгледаме едни от най-красивите места в двете държави – каньони, плажове, гори, планини. Мая тогава беше бебенце с памперси.

В камиона има 2 големи легла едно над друго, хладилник, микровълнова и телевизорче. Като малка къщичка е. В Америка и Канада на всеки няколко километра по главните магистрали има т.нар. „рестерии“, където се почива и можеш да вземеш душ, да изпереш, да купиш храна.

Когато и аз започнах да карам камиона, някъде през 2008-а, майка ми дойде от България да стои с Виктор, който вече ходеше на училище. През 2009-а започнах да следвам фотография и испанска филология в университета „Конкордия“ в Монреал и карах камиона само през летните ваканции, заедно с децата. Постепенно спестихме пари и си изплатихме къщата.

Много хора ни критикуват, че Мая не ходи на „нормално“ училище. Обвиняват ни, че я лишаваме от евентуални бъдещи възможности. Други ни поздравяват за смелостта да предложим на дъщеря си Света като Училище, където всички хора, които срещаме, са учители и всеки ден се случва нещо различно, от което всички се учим. И така, детето ни ходи на училище. Училище, което обаче не е сграда.
Кога и как взехте решение да живеете на лодка?

Един ден се запознахме с Митко Попа, българин в Канада, чиято мечта беше да плава из моретата с платноходка, свободен. Той ни „зарази“ и започнахме да проучваме идеята още през 2006 г. През 2009 г. моят татко, Ангел Ненчев, който цял живот е работел като моряк на кораби, загина при злополука на 56 г.

Осъзнахме, че животът е много кратък и крехък и трябва да се изживее пълноценно. Въпреки че ни беше страх да захвърлим всичко и да се впуснем в подобна „лудост“, решихме, че не го ли направим, ще съжаляваме. През 2013 г. продадохме къщата, колата, мебелите, напуснахме работа и училище и с парите си купихме лодката.

Трудно ли се раздели с притежанията си и за какво най-много тъгува?

Когато продадохме къщата, се почувствах сякаш някой мина и с един замах ни развали мандалата, която така старателно правехме в продължение на 10 години. Особено ми беше мъчно за пианото – старо, очукано класическо пиано, с много хубав звук. След 2 години на лодката се оказа, че и на Мая й липсва, и за Коледа пожела да й купим едно малко електрическо пиано.

Виж, написах какво почувствах тогава в блога ни thelifenomadik.com. (от блога със съкращения: „Напускаме къщата си завинаги. Къщата, в която преди четири години поставихме два камъка, намерени в двата края на континента: единия с перфектен овал като яйце на динозавър от плаж до Халифакс и другия – черно-червен, изхвърлен от търбуха на подземния свят, който намерихме в Калифорния. Къщата, в която Мая се роди преди девет години.

Къщата, в която баща ми дойде след толкова много години и остана за една нощ. Тя вече не е нашата къща. Други хора ще вечерят на нашата маса тази вечер. Деца, които не съм срещала, ще седят на нашия диван и ще гледат филм на телевизора ни. Мъж и жена, родени в Алжир, ще правят любов в нашето легло тази нощ и следващата. Отсега нататък ще живеем на лодка, а лодката ще бъде нашата нова мандала.“)

Как избрахте лодката и какви екстри въведохте?

Изчетохме куп книги и статии в интернет, форуми, списания. Търсехме еднокорпусна лодка с определен размер, с една мачта, с определена дълбочина на газене, 3 отделни каюти, направена здрава и тежка за презокеанско плаване, построена между 1980 и 1990 г. Разполагахме с определен бюджет. Но един ден срещнахме човек, който ни отвори очите. Изслуша ни и каза: „Катамаран е оптимален вариант за вас, семейство с деца, няма да плавате в опасни води и по-голямата част от времето ще сте на котва“.

Катамараните са по-обширни и по-удобни за живеене. Така се спряхме на модела Robertson&Caine Leopard, 2001 г., 38 фута. Още в началото инсталирахме машина, която превръща солената вода в сладка, и слънчевите панели, инвестиция, която ни позволява да живеем, без да плащаме сметки за ток и вода.

Имахте ли опит в мореплаването преди това?

Не, научихме се дa плаваме постепенно и имаме да учим още много за ветроходството и мореплаването. Но ние всъщност не живеем в океана, а край бреговете на райски острови – край Централна Америка, Бахамите и Карибите. Плаваме само 5-10% от времето. През по-голямата част сме на котва в някоя лагуна или заливче.

Откъде тръгнахте и как избрахте първия си маршрут?

Тръгнахме цялото семейство от Канада с една стара, доста подозрителна каравана, която си купихме много евтино с цел да обикаляме из цялото Източно крайбрежие на САЩ, от марина на марина, в търсене на „перфектната лодка“.

Отне ни 6 месеца, които сами по себе си са много интересна одисея, преди да намерим „Фата Моргана“ в най-южната част на Флорида – Кий Уест. Там продадохме караваната и си купихме лодката. Обясниха ни, че през сезона на ураганите трябва да бягаме на юг в някоя „ураганна дупка“, където е безопасно. Затова се отправихме към Гватемала и езерото Изабал - Рио Дулсе. На път за там минахме през Куба и Мексико.

Кое беше най-страшното и най-опасното ви преживяване?

На връщане от Гватемала, между Мексико и Куба, след само 2 месеца плаване, от които имахме само няколко дни в морето, се сблъскахме с буря. Изкарахме си акъла, лошото време ни настигна като побеснял звяр, връхлетя ни и ни наказа. Основен урок, научен по трудния начин.

Как финансово осъществявате мечтата си за „вечна ваканция“?

След като си купихме лодката, разходите ни бяха огромни – имаше толкова много неща за ремонтиране и инсталиране. Нови електроники, тоалетни, въжета, какво ли не. Но след като всичко си дойде на мястото, почти не харчим пари за нищо. Имаме си хранителни запаси, които купуваме от най-евтините места, сами си готвим, печем хляб, ловим риба. Не пускаме моторите на лодката изобщо – вдигаме и пускаме котва на платна. Пестим дори от публичните перални и си перем дрехите на ръка на лодката. Пестим от автобусни билети – когато сме някъде на земя, се придвижваме на автостоп или пеша.  

Получаваме дарения „за бира и сладолед“ от читателите на блога ни. Имаме бутонче за дарения и бяхме изненадани колко много хора, предимно нашенци в България и в чужбина, ни пращат по 5, 10, 20, дори 50 и 100$! Това са хора, които следят нашето пътуване и ни се радват, подкрепят и одобряват, а това означава много за нас.  

следваща страница »
4 КОМЕНТАРА
4
Стефан Стоянов
10 April 2015, 09:10

Искрено ме кефите! Браво за смелоста! Може би Христофор Колумб се е преродил във Вас! Попътен вятър!

3
теменуга василева
31 March 2015, 13:56

Здравейте,запърви път чета Вашият блог .Аз също много обичам да пътувам но моето семейство не споделя това най вече моят съпруг.Вие си имате Вашите мечти преследвайте ги.Чудесни снимки! Хиляди поздрави Теменуга \Добрич.

2
Ивайло Ненчев
19 March 2015, 12:02

г-н Миленков,

Те не са комерсиални, ама изобщо. Комерсиален е братът на Мира (моя млост), който се грижи за поддръжката на сайта. В началото, когато сайтът правеше по 200-300 посещения на месец всичко се бише наред и условията на безплатния хостинг вършеха работа. След публикациите по медиите и вдигналия се шум, обаче трафикът нарастна на над 2500 посещения на ден. Безплатният хостинг се оказа недостатъчен за да "живее" сайта и се наложи да го преместим на по-сериозен сървър. А всички, които имат известна представа от тази материя знаят, че това влече със себе си известни разходи. Именно поради нуждата от издръжка на сайта са сложени рекламите на Гугъл и 2-3 реклами на фирми, които са помогнали на Номадиците . Аз лично не съм чувал някой да е направил пачка от това, че има ADSENSE на сайта си...

1
Васил Миленков
16 March 2015, 17:14

Готини са. Следя life nomadik от около година. Определено това не е за мен и моето семейство, не споделям голяма част от вижданията им, но пък няма лошо човек да гони мечтите си, за което ги поздравявам.
Станаха доста комерсиални напоследък, което пък дано им донесе повече приходи.

ТВОЯТ КОМЕНТАР