Най-зеленият дом

Пететажната сграда “25 Green” в Торино, Италия, е защитена от шума и замърсяването с оригинална конструкция и истинска вертикална гора

Елка Влаховска 25 March 2015

Представете си, че живеете в този дом и когато погледнете през прозореца или излезете на балкона, имате усещането, че сте в гора. Идеята и реализацията е на италианския архитект Лучано Пиа, а къщата в Торино вече се превръща в една от забележителностите на града. Завършена е през 2012 г., а в началото на 2015-а е продаден и последният апартамент.

Това е „живо“ жилище, защото расте, диша и се променя според сезоните, тъй като по терасите са разположени 150 саксии с дървета и храсти. Заедно с 50-те дървета, засадени в задния двор, те пречистват въздуха, абсорбират градския шум и следват естествените цикли на природата. През лятото зеленината пази от жегата, а през зимата позволява да прониква слънчева светлина. Височината на растенията е съобразена с конструкцията на сградата – някои са едва 2.5 метра, а други – цели 8.

Вероятно обитателите на 63-те апартамента са удовлетворени от покупката, защото тя сбъдва детската мечта на градския човек – да живее като Тарзан сред клоните на дърветата.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР