Страхът ги направи звезди

Три поколения актриси – баба, майка и дъщеря – влизат в киното с роли на момичета, наранявани и наранени

Ирина Иванова 06 April 2015

Снимка: Getty images

Първият и най-известен филм в кариерата на днес 85-годишната Типи Хедрен, майка на Мелани Грифит и баба на Дакота Джонсън от „50 нюанса сиво“, е „Птиците“ на Алфред Хичкок. Култов психотрилър. Първият филм в кариерата на 58-годишната Мелани Грифит е „Night moves“ (1975) на Артър Пен, в който тя е наркоманка, избягала от дома си. Класически трилър. Първият голям филм в кариерата на 26-годишната Дакота Джонсън е „50 нюанса сиво“, който макар да не може да бъде наречен еротичен трилър, също се занимава със страха – страха да обичаш и страха да не бъдеш наранен.

Типи Хедрен все още си спомня как имала прекрасна моделска кариера в Ню Йорк, но след като се омъжила за продуцента Питър Грифит и родила дъщеря си Мелани, изведнъж останала без работа. Не че й се налагало да работи, но се чувствала някак потисната сама у дома с детето. Навила мъжа си да се преместят в Калифорния и отново започнала да си търси работа, безуспешно в началото.

Докато един ден й се обадили от рекламната агенция, за която преди доста време била снимала някаква реклама. Казали й, че анонимен продуцент се интересува от нея за филма си. Едва на последвалата среща станало ясно, че това е Алфред Хичкок. Типи буквално се разтреперила. Никога не била играла във филм и сега изведнъж – Хичкок. Прибрала се вкъщи не на себе си от щастие и вълнение и се хвърлила да целува дъщеря си с думите – майка ти получи работа, Мелани, и то каква! После се оказало, че героинята й в този филм също се казвала Мелани.

Три поколения актриси – баба, майка и дъщеря – влизат в киното с роли на момичета, наранявани и наранени
Последавала среща със самия Хичкок и съпругата му и негова вярна асистентка Алма. Направили й и пробни снимки. Часове наред се опитвали да я разплачат, като й обяснявали, че искат да видят как ще изглежда лицето й в едър план, обляно в сълзи. Не се получило. Така и не успели да изтръгнат и една-единствена сълза от очите й. Накрая Хичкок с актьорско отчаяние се стоварил в едно кресло и изпуфтял – е, добре, издържа теста!

До този миг Типи била убедена, че се е провалила, като не се е разплакала. Тепърва й предстояло да разбере какъв манипулатор е великият господин Хич.
Семейство Хичкок я поканили на вечеря в дома си. Когато се настанила на мястото си, Типи Хедрен видяла срещу себе си красиво опакована кутия с емблемата на известен бижутериен магазин. Вътре лежала превъзходна брошка, изобразяваща три птици в полет. „Искаме ти да изиграеш нашата Мелани Даниелс в „Птиците“.“ И чак тогава й разказали за какъв филм става въпрос.

После Типи преминала през първата актьорска школа в живота си – тридневните „курсове“ на Алфред Хичкок и жена му Алма. „Всичко, което знам за актьорството, го знам от тях. Прочетохме сценария стотици пъти за тези няколко дни, учеха ме как да говоря, как да се държа пред камерата, научиха ме на всичко“, признава холивудската легенда.

След това Хичкок снима Типи и в следващия си филм „Марни“. Актрисата твърди, че в един момент започнала да се чувства изключително обсебена от него. „Беше зловещо. Той искаше непрекъснато да съм около него, не само по време на снимки, а и за чаша шампанско след това, и за още една, и за още една. И за кафето сутрин, и на обяд...“ Типи обаче предпочитала да прекарва свободното си време с дъщеря си и съпруга си. Хичкок, по думите й, бил страхотен егоист – той самият бил непрекъснато с жена си (двамата нямат деца – б.а.), но по необясними причини изисквал от Типи също да е непрекъснато с тях. Тя отказала да се подчини и един ден му заявила, че иска да работи и с други режисьори.

„Ще съсипя кариерата ти“, отвърнал й Хич. И според Типи Хедрен наистина го сторил. Оказало се, че я държи в ръцете си с тежък договор, който тя в началото на съвместната им работа подписала, без въобще да мисли. „Работата с Хичкок беше по-голям кошмар от сюжета на „Птиците“, твърди Хедрен. Макар всички да знаят, че снимките са били ужасяващо преживяване за актрисата, тъй като без предупреждение маниакът Хич пуснал пред камерата истински птици, които, изплашени до смърт от затвореното пространство, горещината от прожекторите и т.н., едва не подлудили актрисата.

следваща страница »
1 КОМЕНТАР
1
Маги С.
13 August 2017, 06:07

Алма и Алфред Хичкок имат само едно дете - дъщеря Патриша. :)

ТВОЯТ КОМЕНТАР