Лиам за киселите краставички и ученето на английски

Какво прави един британец в София и кои са специфичните проблеми на българите, учещи чужд език?

Адриана Попова 04 April 2015

Снимка: Личен архив

Разбираш ли?“ е любимият български израз на Лиам Уебър. Другият е „Ти да видиш“. Фразата, която най-много го разсмива, е: „Ще ядеш бой“. Чул я от устата на български политик, този, най-известния, и оттогава прави интересни езикови комбинации от типа „ще ядеш чорапи“. Харесва и „кисели краставички“. Може да казва и най-дългата българска дума – митичната „непротивоконституционствувателствувайте“.

Лиам е британец като в родословието му се смесва шотландска и ямайска кръв. Завършил е лондонското училище за изкуства и технологии, в което са учили и Адел, Джеси Джей, Леона Люис, Ейми Уайнхаус. В основаването на училището за деца с изявени таланти в областта на музиката, театъра, танците, фотографията, изобразителното изкуство има съществено участие и сър Ричард Брансън.

През 2009 г. Лиам е приет в университет за драматични изкуства в Ню Йорк, но разгорялата се икономическа криза осуетява заминаването му. Той започва да работи по международни младежки програми, финансирани от британското правителство и на няколко пъти идва и в България.

Преди 3 години решава да остане тук. Работи в различни училища като преподавател по английски и актьорско майсторство. Прави му впечатление кои са специфичните проблеми на българите в усвояването на чужд език: липсата на увереност и свобода на изразяването, страх от допускане на грешки. И решава да създаде собствена школа за изучаване на английски, която съчетава програмата на Кеймбридж с похвати, взети от театралното изкуство. Целта му е хората да не се притесняват, че са на урок.

Нарича школата Mr. English – www.mrenglish.eu, и от курсовете й вече са се възползвали „ученици“ от 4 до 60 г. - банкови мениджъри, доктори, зъболекари, студенти. Сред тях и известни личности като продуцентът Краси Ванков и сексоложката Наталия Кобилкина. Има много клиенти от посолствата като най-възрастният е французин, на 72 г. „Говоря с моите курсисти, че трябва да са горди, че живеят в България, защото тя е хубаво място. Странно ми е, че, от една страна, българите са горди националисти, от друга, много от тях искат да напуснат България. Те могат да подобрят английския си и да го използват тук“, казва Лиам.

Много често на Лиам му се налага да отговаря на въпроса: „Защо си тук, а не в Лондон?“ В отговора му са включени неща като – времето, храната (плодовете и зеленчуците не са „химически“), природата, факта, че когато си отвори прозореца, вижда Витоша насреща си, докато Лондон е бетонна джунгла.

Когато обикаля българските села, има чувството, че среща там собствената си баба, а храната е храната на баба. Любими места у нас са му Белоградчик, Рупите. Да не забравим и още едно голямо предимство на България и София – тук е и приятелката му Роси, с която работи в Mr. English. Високи, стройни, много градски тип – двамата са хубава гледка по софийските улици.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР