Книги за смет

Върнете килограм пластмасови отпадъци и вземете подарък книга

18 April 2015

За трета поредна година се провежда инициативата „Книги за смет“ и ако не сте се включили в предишните издания, може би сега е време да направите едно пролетно почистване и да обогатите библиотеката си. Организаторите ще дарят книга на всеки в замяна на един килограм пластмасови отпадъци.

Тази година инициативата ще се проведе от 25 април до 16 май. „Книги за смет” ще се състои на 25 април от 10.00 до 13.00 часа пред Общината в Пловдив, на 26 април от 10.00 до 13.00 часа пред Паметника на Съветската армия и пред THE MALL в София, на 9 май от 10.00 до 13.00 часа пред драматичен театър „Иван Радоев” в Плевен и на 16 май от 10.00 до 13.00 часа пред Пантеона в Бургас.

След като миналата година фокусът беше върху български класически произведения и народни приказки, тази година акцент ще бъде приключенската литература. Един от най-известните детски романи „Вълшебникът от Оз” ще бъде преиздаден на български език 115 години след публикуването му в САЩ.

Върнете 1 килограм пластмасови отпадъци и в замяна ще получите талон, с който може да вземете своята безплатна книга, от предварително подбрани заглавия. Всеки, предал 2 или повече от 2 килограма, ще получи и втори талон. Трети талон няма да бъде предоставян, независимо от обема на предадените отпадъци. Ограничението се поставя, за да могат повече хора да се възползват и получат безплатна книга.

За събирането на пластмасовите отпадъци в избраните градове ще бъдат поставени жълти контейнери за разделно събиране. Спестената енергия от рециклирането само на 1 пластмасова бутилка например ще захрани компютър за 25 минути. Организатори на събитието са издателство Smart Books и фондация Credo Bonum. Повече инфорвация може да намерите тук.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР