Присмехулници за Коледа

Какво да очакваме от втория роман на Харпър Ли

17 April 2015

От Penguin Random House показаха снимка на заглавната страница на ръкописа „Go Set a Watchman” на Лондонския панаир на книгата

Снимка: Penguin Random House

Книгата-събитие „Go Set a Watchman“ на Харпър Ли ще бъде издадена на български за Коледния панаир на книгата, съобщиха от „Бард“, които са купили правата на наскоро открития роман на авторката на „Да убиеш присмехулник“. Действието в „Go Set a Watchman“ се развива в средата на 50-те години на XX век. Книгата включва много от персонажите на „Да убиеш присмехулник”, но двайсетина години по-късно. Скаут се е завърнала в Мейкомб от Ню Йорк, за да види баща си. Принудена да се бори с лични и политически проблеми, тя се опитва да разбере отношението на баща си към обществото и своите собствени чувства към мястото, където е родена и израснала.

Спекулира се доколко вече възрастната Харпър Ли, която живее в дом за стари хора и страда от частична деменция, е дала реално съгласието си за публикуването на книгата. Появи се неин обяснителен текст: „В средата на 50-те години на ХХ в. завърших роман, озаглавен Go Set a Watchman, в който участва героинята Скаут, вече пораснала. Вложих в него доста усилия и смятах, че резултатът е приличен. Редакторът ми се впечатли от ретроспекциите за детството на Скаут и ме убеди да напиша роман от гледна точка на малката Скаут. Тъй като бях начинаещ писател, последвах този съвет. Нямах представа, че книгата е оцеляла; бях радостна и изненадана, когато скъпата ми приятелка и адвокат Тоня Картър я откри. След дълги размисли и колебания я споделих с шепа доверени хора и с удоволствие разбрах, че според тях тя е достойна за издаване. Изпитвам истински възторг, че ще види бял свят след толкова години”.

Смятало се, че оригиналният ръкопис на романа е изгубен, но през есента на 2014 г. Тоня Картър го открива от сигурен източник – бил е прикрепен към оригинален вариант на „Да убиеш присмехулник“, написан на пишеща машина.

Творчеството на Харпър Ли не за първи път е обект на спекулации. През годините са се чували мнения, че световният бестселър „Да убиеш присмехулник“ не е написан от нея, а от близкия й приятел Труман Капоти.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР