Фестивален сезон, част IV

Чуйте музикалната селекция на Михаела Филева - специално за EVA и колекцията H&M loves Coachella

17 April 2015

Снимка: Светослав Караджов

Вторият уикенд на култовия фестивал Coachella Valley Music & Arts Festival стартира днес, а ние ви представяме последния гост, който поканихме да изрази с музика вдъхновението си от сцената събираща звезди от цял свят и отражението й в специалната колекция H&M loves Coachella. Първата съвместна линия на шведския бранд и калифорнийския фестивал вече може да намерите не само в магазините на марката, но и да поръчате онлайн. А междувременно – чуйте селекцията на Михаела Филева подбрана специално за EVA и H&M loves Coachella, и вижте какво още ни сподели за музиката и фестивалите.

 

 

Mihaela Fileva for EVA magazine and H&M loves Coachella by Eva Magazine on Mixcloud

 

 

 Винаги трябва да имате „едно на ум“ с момиче като Михаела Филева. Безспорният й талант е подкрепен не само с обезоръжаваща усмивка и страхотна естествена визия, но и с ясен поглед към бъдещето и изключителен позитивизъм - който Михаела с удоволствие разпръсква без да щади количествата. Кариерата й на сцената стартира преди 4 години с музикалния формат X factor и малко по-късно става един от топ артистите на лейбъла Monte Music Ltd., в който нейн продуцент е Графа. След няколко успешни сингъла и не малко музикални награди, скоро предстои да чуем и дебютния й албум. А в селекцията си за EVA и H&M loves Coachella Михаела ни подсказва за музиката, която я вдъхновява: „Готиното е, че на този фестивал се изразяват артисти от всякакви стилове и обикновено това са най-горещите имена за момента. Така че в моя избор вписвам различни артисти, актуални и за сцената на Coachella.“

Разкажи ни за любовта ти към музикалните фестивали.

Всъщност, от няколко години фестивалите заемат огромна част от живота ми. Първата ми среща с тях беше като артист, който пътува по такива – в гимназията много често ходих по фестивали из цяла Европа и така някак много приятно се обвързах с тях. И това е страхотно, защото идеята на тези фестивали е веселието и доброто прекарване. Голяма част от тях са в пролетно-летните периоди и много често хората спят на палатки, и като цяло имаш едно усещане че времето спира...

Имаш ли любим фестивал?

Да, макар той да е малко по-различен в своето естество. Няколко ентусиасти от София – мои приятели от групата Good Music Society, организират фестивал на изкуствата наречен The Bridge. Той се провежда във Видин в рамките на една седмица и включва много неща свързани със сценични и приложни изкуства, организирани в различни „работилници“. И аз вече няколко години подред водя там работилницата по пеене. Усещането е много приятно – най-малкото заради идеята младите хора да се „зарибят“ да правят алтернативни неща и да се занимават с изкуства, вместо да пилеят времето си с недотам състоятелни... пороци (смях). Там усетих фестивалния дух по още по-различен начин: една седмица всички са заедно в палатков лагер, извън суетата и делничните главоболия. Всички са там заради изкуствата и забавленията, заради новите приятелства и запознанства, заради игрите и предизвикателствата в различните уъркшопи и събития. Много вълшебно и зареждащо усещане.

А какво е усещането да си на сцената на музикален фестивал?

Фестивалната сцена предполага много по-голяма публика и начина на забавление е много по-различен. Всеки артист, който е стъпвал на такава сцена знае, че се усеща една много особена енергия. Имаш чувството, че витае над хората. И ти като човек на сцената, чисто физически застанал над тях, чувстваш как тази енергия сякаш застава точно пред теб, на твоя хоризонт. И се усеща много „тя“ - много по-силна, интензивна и някак насочена към теб, което носи страшно различно усещане от клубната сцена. Публиката е ориентирана към общото сумарно забавление – всеки е част от цялото нещо. И то отваря съзнанието ти, отваря възприятията ти и те потапя в атмосфера, каквато няма как иначе да ти се случи.

Тази година планираш ли фестивални пътешествия?

Извън България не, тъй като ми предстоят много важни неща като артист. В края на май се очаква да излезе първият ми албум и дотогава се старая да бъда „закотвена“ в студиото за да може да довършим работата по него. Иска ми се да стане възможно най-добре. Но все пак, завръщането на Spirit of Burgas си е голяма радост и със сигурност ще влезе в плановете ми.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР